Гешев се е отказал от охраната от НСО

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев се е отказал от охраната си от Националната служба за охрана (НСО) преди две седмици, съобщи БНТ. Вече го пазят служители на Бюрото за защита на свидетели, които са на пряко негово подчинение.

Засега няма яснота защо и как Гешев се е отказал от услугите на НСО. По закон главният прокурор е един от хората, които имат задължителна охрана. По непотвърдена информация причината за решението на Гешев е е арестът на служителя на НСО, който бе обвинен за участие в организирана престъпна група за убийства и организатор на убийството на Станка Марангозова, извършено в края на 2019 г.

Бюрото за защита на свидетели е сред най-секретните структури в държавата, а служителите там получава значително по-високи заплати от тези в НСО..

Преди години то бе прехвърлено на пряко подчинение на главния прокурор, след като преди това бе към министерството на правосъдието. Оттогава звеното постепенно се оборудва с коли, оръжия и сгради.

Публична тайна е, че в него се прехвърлиха доста служители на НСО. Преди години Бюрото се ръководеше от бивш зам.-шеф на службата.

Отказът на Гешев става известен в разгара на поредния скандал покрай НСО. Преди дни стана ясно, че в службата тече вътрешна проверка заради изпратените до медиите снимки от спалнята на премиера Бойко Борисов във вила "Секвоя" в Бояна, която се охранява от държавните гардове. Самият Борисов заяви, че снимката, на която се вижда, че спи е автентична и е очаквал, че НСО ще го пази. Премиерът обеща да спи с пистолет, а президентът Румен Радев, на чието пряко подчинение е службата, заяви, че подобна снимка означава риск за премиера.

Междувременно бе приета промяна в Закона за МВР, с която се окрупняват дирекции и на полицаите се възлагат функции като на държавните гардове, т.е. на практика се структурира втора НСО. Президентът обяви, че ще наложи вето на промените.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?