Гласовете на отпадналите от президентските избори в Украйна се насочват към Зеленски

Зеленски (ляво) и Порошенко

Повечето украински избиратели, гласували за кандидат-президенти, отпаднали след първия изборен тур на 31 март, смятат да подкрепят във втория тур Володимир Зеленски, кандидата на партията "Слуга на народа". Това сочат данни от анкета на социологическия център "Олександър Разумков", пише руският вестник "Известия".

В първия тур Зеленски получи 30,24 на сто от гласовете, а сегашният президент на Украйна Петро Порошенко - 15,95 процента. Бившата министър-председателка Юлия Тимошенко събра 13,4 на сто, а проруският кандидат Юрий Бойко - 11,67 процента. Балотажът между Зеленски и Порошенко е насрочен за 21 април.

Шефът на центъра "Разумков" Михайло Мишченко заяви в понеделник, че за Зеленски се канят да гласуват 41 от всеки сто избиратели, подкрепили в първия тур Юлия Тимошенко, лидер на партията "Баткившчина". Едва 10 на сто от привържениците ѝ смятат да гласуват за Порошенко, цитира "Известия" съобщение на украинския сайт "Лига".

Зеленски ще получи и подкрепата на 35 процента от хората, гласували в първия тур за Юрий Бойко, излъчен от партията "Опозиционна платформа - За живота". За Порошенко ще гласуват само 2 процента от тях, показва анкетата.

"Електоратът на политиците с най-висок рейтинг, които не се класираха за втория тур, е склонен да гласува по-скоро за Зеленски, отколкото за Порошенко", резюмира шефът на социолозите.

Позицията на избирателите обаче ще бъде съществено повлияна от призивите на съответния кандидат, допълва Мишченко.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят