Главният прокурор: Каквото за всички останали, такова и за Цветанов

Тъжното е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем, за да осъзнаеш, че съдът казва кой е виновен и че собствената ти наредба е незаконна

Към депутата от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов няма специално отношение, той не е подложен на унижение, включително и с искането да му бъде направена полицейска регистрация по наредба, която противоречи на Конституцията. Това заяви в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров по повод повдигнатото второ обвинение срещу Цветанов.

В началото на седмицата бившият вътрешен министър попречи на регистрирането си като криминално проявен в полицията и бе глобен със 100 лева, защото отказа да предостави отпечатъци и лични данни в МВР, което е задължен да направи в качеството си на обвиняем за извършено умишено престъпление от общ характер. Задължението произтича от наредба, която самият Цветанов е одобрил, докато беше шеф на МВР. Сега той е определя като противоконституционна.

"Колко български граждани ги разкарват насам- натам, на колко българи са им правили криминалистични регистрации като криминално проявени лица, благодарение на наредба, подписана от едно лице, което сега трябва да спази собствената си наредба. Ако на хиляди хора са повдигнати обвинения, какъв е мотивът само на един човек тази процедура да не бъде приложена и то по норматив, който самият той е създал. Тъжното е че трябва да извървиш пътя от министър или от бивш министър до обвиняем, за да осъзнаеш две неща: че в тази страна съдът казва кой е виновен и кой не, и второ, че собствената ти наредба противоречи на конституцията”, каза Цацаров.

”Ако го осъзнаваш в момента, в който тя засяга собствените права, това означава, че не си го осъзнал в момента, в който си я подписал и в момента, в който тя е засегнала правата на хиляди хора”, допълни той. Затова според него няма причина депутат или бивш министър да не бъде подлаган на процедура, на която биват подлагани хиляди други българи.

По повод на думите на защитника на Цветанов Менко Менков, че във второто предявено обвинение към Цветанов  – за осуетено разследване срещу бившия шеф на ГДБОП във Велико Търново, се говори за катерушки и пързалки, Цацаров заяви:

"Представете си, че става дума за цял комплекс от съоръжение пред един хотел, които полицейски служител е поръчал на криминално проявено лице, да бъдат преместени пред друг хотел, който е бил стопанисван от него, а освен катерушки има и изнудване и длъжностно престъпление. Съдия е подписал СРС-тата. Така няма да опрем само до катерушката, заяви главният прокурор.

Главният прокурор засегна и темата с изтеклите СРС-ата по скандала ”Ситнилски”. В тях група прокурори са записани как лобират в полза на колегите си Камен Ситнилски и Румен Боев да бъдат избрани във ВСС. Цацаров съобщи, че е възложил проверки на двама от замесените обвинители – апелативният прокурор на Бугас и окръжният прокурор на Хасково.

Цацаров обаче уточни, че за самият Ситнилски, който е член на ВСС, проверката трябва да се извърши от ВСС.

Още по темата
Още от България