Рапърът и негов колега привикани за обяснения заради "обругаване на трибагреника"

Главният прокурор се обяви против делото срещу Мишо Шамара

Станишев и Борисов се замерят с хапливи реплики на тема рап и демокрация

Мишо Шамара и Сарафа пред входа на следствието. Сн. БГНЕС

Главният прокурор Борис Велчев се обяви в сряда против образуването на дело срещу рапъра Мишо Шамара. Пред Mediapool Велчев заяви, че е разговарял с наблюдаващия прокурор по делото Милко Момчев и е изразил "несъгласие с неговите аргументи". Момчев е прокурор и по делото "Октопод".

 

"Ще поискам делото да бъде изискано за служебна проверка от Софийската апелативна прокуратурата и ще чакам нейното решение", каза главният прокурор.

 

Варненският рапър заедно с колегата си Серафим Сарафов - Сарафа бе привикан в следствието за обяснение за песента "Бяло, зелено и червено", където има фриволни сравнения на всеки цвят с "неща от живота". На едно място двамата пеят "Не вярвам на ГЕРБ, но силно вярвам в герба".

 

Заради песента бе образувано дело за поругаване на трибагреника, който е държавен символ.

 

Пред следствената служба Мишо Шамара коментира язвително случая.

"Ние сме граждани на тая държава, ние сме ги избрали управляващите. Те ще трябва да бачкат за нас и като ги критикуваме, ще си търпят", каза рапърът.

"Ние сме избрали някакви политици да служат на нас, а не ние да служим на тях. Ние не сме техните роби, те са нашите избраници. Така че това, което се случва сега, е в тяхна вреда, не в моя. За мен е перфектната безплатна реклама", обясни още певецът.

"Вярвам в свободата на словото. Ако моят приятел Конса (авторът на текста - бел. ред.) е казал нещо, той го е казал, защото така е видял ситуацията. Значи не той е виновен, а ситуацията. А ситуацията е такава, защото те не си вършат работата. Значи те са виновни. Ние сме отражение на действителността. Хип-хоп музиката е огледалото на реализма, това което се случва на улицата", обясни Шамара.

 

Политически упражнения на тема рап

 

Активността на следствието срещу музикантите стана повод и за политическа разправия в парламента

 

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви от парламентарната трибуна, че новината, че рапърът е извикан в Националната следствена служба, за да обяснява текстове, свързани с ГЕРБ, е "покъртителна".

 

"Прочетох покъртителна новина, че рапърът Серафим Серафимов – Сарафа е извикан в Националното следствие, за да се обясни за текстове на песните си. Причината е песента "Бяло, зелено и червено”, изпята заедно с Мишо Шамара. В нея се пее: "Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба, гледай напред и един ден всичко ще бъде наред”, цитира Станишев.

"От Националното следствие са потвърдили, че има производство за обругаване на националния герб и националното знаме. Досъдебното производство по член 108, ал. 2 от НК гласи: Който и по какъвто начин опетни герба, знамето или химна на Република България се наказва с лишаване на свобода до 2 г. или глоба до 3000 лв. Преди дни казах, че на предстоящите избори алтернативата пред всеки българин е свобода или ГЕРБ", продължи Станишев.

"Тук вече се оляхте. Вижда се в каква среда на полицейщина, сплашване и абсурди ще живеем в следващите 10 месеца", каза лидерът на левицата , който предупреди, че демокрацията е под заплаха.

"Хора, живеем в 2012 г. в страна член на ЕС, освестете се. Така не може. Ясно е, че се изпълнява политическа поръчка на управляващите. Демокрацията е под заплаха”,заяви той.


"Тъй като аз споделям и се присъединявам към думите: ”Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба”, очаквам МВР, следствието и прокуратурата да се самосезират и предприемат незабавно действия срещу мен”, заяви Станишев.

Лидерът на БСП обяви още, че влиза в ролята на "конструктивна опозиция" и предложи промени в Конституцията в 13 члена.

Първото е да се възстанови член първи от старата комунистическа конституция, но с малка промяна. "Водеща и ръководна сила в държавата е политическа партия ГЕРБ", каза Станишев, иронизирайки управляващите.

В член 2 названието на страната се изписва Република БББ България. С три Б–та, за да се знае чия е”, уточни Станишев. В член. 3, продължи той, трябва да се посочи, че "пожизнен министър-председател е Бойко Борисов". 


"Герб на държавата е горд лъв с превит кръст и склонена глава. В дясната си лапа държи бухалка, в зъбите си здраво стиска сноп гербери. Главата на лъва е увенчана с полицейска фуражка”, е предложението за чл. 4 от основния закон на социалистите.

Станишев продължи с иронията и с член 5, където да се запише, че химнът се изпълнява от Веселин Маринов. А в другите му предложения е записано, че: "частната собственост е неприкосновена до поискване от представители на партия ГЕРБ”.


Сред промени в другите членове бе и този, че медиите са свободни – те отразяват всички изявления и обещания на Бойко Борисов, членовете на кабинета и оторизирани от него лица. Редът на новините и темите се определят "от представители на пресцентъра на ГЕРБ и на МС”.

В последния 13-ти член се казва, че несъгласието и неспазването на изброените се преследва от закона, "при проява на такава всеки съзнателен гражданин е длъжен незабавно да уведомява МВР".


"Може да ви звучи провокативно, но замислете се в каква държава живеем днес”, посочи лидерът на БСП.

Борисов: "Станишев допусна най-големия гаф в политическата си кариера"

"Станишев допусна най-големия си гаф в своята политическа кариера", заяви министър-председателят Бойко Борисов в Ловеч по повод декларацията на ПГ на "Коалиция за България".

"Нито знам кой е този рапър, нито го слушам, нито от това, което ми прочетоха, че е песента, няма да го слушам. Не искам такива хора да са в ГЕРБ и да поддържат ГЕРБ", каза още Бойко Борисов и цитира част от песента. Той помоли един от фоторепортерите около него да прочете на глас текста на цялата песен.

"Радвам се, че Станишев си е избрал химн за БСП или СПИН, както се наричат", каза още Борисов.

От своя страна парламентарните представители на ГЕРБ приеха насериозно иронията на левицата и мигновено отговориха по подходящ начин.

С разяснението, че Станишев е прочел само частта за ГЕРБ в песента на рапърите, от управляващата партия призоваха опозиционният лидер да прочете на глас в Европейския парламент откровено вулгарния текст в края на песента.

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, лидерът на социалистите бил направил манипулация, тъй като е прочел само част от текста на песента, а не е стигнал до край, където има цинични определения за цветовете на националния флаг.

Управляващите отидоха и по-нататък и подканиха Станишев заедно с Мишо Шамара и Сарафа да изпълни в Брюксел песента, когато го избират за президент на ПЕС.

"На нас тези текстове не са ни правили впечатление, нито ние сме подали сигнала. На нас ни направи впечатление, че председател на ПГ чете част от този текст от трибуната на НС и това за нас е стряскащо и затова предложихме да изпее тази песен в Брюксел, когато отиде да го избират за президент на ПЕС”, каза Красимир Велчев.


"Това, което беше изчетено от г-н Станишев в пленарна зала на Народното събрание по отношение на действащата конституция, е гавра с парламентаризма и с конституцията. В приятелски кръг, в кръчма всеки може да говори каквото си иска, но все пак това е българското Народно събрание”, подчерта строго депутатът от управляващата партия Димитър Лазаров.


Запитан дали случаят "Шамара" не напомня на разправата с руската група "Пуси Райът", председателят на групата на ГЕРБ обясни, че нямало нищо общо. "Вижте текста на песента", заяви ядосано Велчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България