Главният прокурор ще чете за случая "Мишо Бирата" заради въпроси от "Шоуто на Слави"

Цацаров не се интересува от "Буда": Прокуратурата няма да участва в мръсна, конюнктурна игра

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви в сряда, че е поискал информация от Софийската градска прокуратура за работата, която е извършена по т.нар. скандал "Мишо Бирата". Той съобщи това във връзка с въпроси, които му бяха задавани в две поредни издания на "Шоуто на Слави" по бТВ.

Цацаров обясни, че ще провери какво се е случило с проверката, но няма да се поддаде на ултиматума на предаването, което го заплаши, че във всяко предаване ще се четат едни и същи въпроси, докато той не се съгласи да гостува.

"Аз няма да се отзова на поканата на шоуто. Това е лично мое решение", коментира Цацаров, но допълни, че ще даде публичен отговор на поставените въпроси от уважение към аудитория на телевизията.

Скандалът "Мишо Бирата" избухна след изтекли записи от СРС-та, от които ставаше ясно, че министър-председателят е нареждал на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов да оттегли проверката в пивоварната на вече покойния варненски бизнесмен Михаил Михов – Мишо Бирата, защото е "поел ангажимент да не го закача".

По-късно Борисов сам призна за проведения разговор и поетия ангажимент, но прокуратурата не успя да докаже, че от този разговор са произлезли вреди за държавата.

Прокурорът, който прекрати проверката, бе Пламен Георгиев. След това започна шеметното му израстване в изпълнителната власт. Първо той стана заместник-министър на правосъдието, а само преди месец бе назначен лично от премиера Бойко Борисов за шеф на ключовата Комисия за конфискация.

Друг въпрос бе дали ще има обвинение срещу Ахмед Доган, ако е вярно, че е поръчал убийството на Бойко Борисов и дали ще има обвинение към премиера в оставка, ако се окаже, че това не е вярно. Цацаров припомни, че във вторник прокуратурата започна проверка дали Борисов е издал класифицирана информация от парламентарната трибуна, ако изобщо е имало такъв сигнал от партньорска разузнавателна служба. Той напомни обаче, че ако Борисов е излъгал, Доган може да му заведе дело за клевета или обида и прокуратурата няма нищо общо с това.

Цацаров отново каза, че прокуратурата няма да се занимава с досието "Буда". "Прокуратурата няма да влезе в тази конюнктурна политическа игра на изваждане на скелети от гардероба. Тук престъпление няма. Никой не може да очаква, че продължавайки тази мръсна игра с години, тя ще бъде подхваната от прокуратурата, за да обслужи нечии интереси", обясни Цацаров.

По четвъртия въпрос какво може да се направи срещу монополите, главният прокурор посъветва да се зададат въпроси на Комисията за защита на конкуренцията, защото държавното обвинение не се занимава с регулация на пазара.

В сряда Цацаров съобщи още, че прокуратура е била осъдена от граждани да плати 2.147 милиона лева по дела, заведени по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Малко над 1 милион от тези средства вече са платени, а институцията е решила да преструктурира напълно бюджета си, за да може да плати и останалите. Главният прокурор декларира, че институцията ще направи и пълен анализ на делата по ЗОДОВ, за да се види къде се допускат грешки.

Същото ще бъде направено и за делата, загубени от България пред Европейския съд в Страсбург.

Споделяне

Още по темата

Още от България