Парламентарна комисия ще рови аферата "Мишо Бирата"

Според Цветан Цветанов това е унижение за Георги Първанов

Ваньо Танов и Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Депутатите гласуваха създаване на временна комисия за проверка на обстоятелствата около публично огласения телефонен разговор между бившия премиер Бойко Борисов и бившия директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов, придобил публичност като скандала "Мишо Бирата", в който се съдържат данни за грубо склоняване към тежки престъпления и злоупотреба с власт.

Първоначално бе предложено комисията да разследва и обстоятелствата около странната смърт на Михаил Михов, известен като "Мишо Бирата", но това отпадна.

Бе решено мандатът на комисията да е два месеца и да се състои от 12 народни представители - по трима от всяка парламентарна група.

За членове на комисията бяха избрани Валери Жаблянов, Красимир Мурджев и Иван Иванов от БСП; Галина Милева, Димитър Лазаров и Владислав Горанов от ГЕРБ; Йордан Цонев, Камен Костадинов и Мустафа Карадайъ от ДПС и Николай Александров, Маргарита Николова и Петър Петров - от "Атака".

Председател на комисията ще е Йордан Цонев.

ГЕРБ безуспешно се опитаха да отхвърлят предложената от лидера на БСП Сергей Станишев комисия, като обвиниха управляващите, че подменят дневния ред на обществото. Зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов дори се опита да "вразуми" БСП, като заяви, че това решение е унижение за бившия президент Георги Първанов (Бойко Борисов каза, че наредил на Танов да спрат акцията срещу пивоварната на Михаил Михов, защото Първанов му се обаждал да ходатайства за бизнесмена -бел.ред.).

"След като сформирахме комисия за "калинки", за Авиоотряд 28, сега идва и тази за Мишо Бирата. А защо не създадем комисия за размножаването на колорадския бръмбар, например, или за пролетното равноденствие?", запита депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева.

"Авторитетът на този парламент е сведен до санитарния миниум. Ако ви стиска, ще излезете отвън и ще кажете с какво се занимавате и че се правите на криминалисти", каза тя на управляващите.

Няма нищо лошо в създаването на такива комисии, освен в случаите, когато това се превръща в практика. Не смятаме, че това е правилният начин и ред на действие, коментира и колегата ѝ Димитър Главчев. Той предложи да се създаде комисия, която да проучи казуса с бившия зам.-председател на Народното събрание и на ДПС Христо Бисеров, който е трябвало да оглави въпросната комисия. Обаче след оттеглянето му от политиката и започналото разследване срещу него за пране на пари.

"Ако трябва да сравним Бисеров с Борисов, то ще кажем, че г-н Бисеров направи ясна крачка и имаше достойнството да се оттегли от всякакви позиции. Ако го беше направил тогава и Бойко Борисов, нямаше да се наложи да ви свалят от власт през февруари, нямаше да има протести и моралът в българското общество щеше да бъде по-висок", отговори Антон Кутев от БСП.

Йордан Цонев от ДПС прочете част от разговора между експремиера Борисов и ексшефа на митниците Ваньо Танов и заключи: "Това не е телефонен разговор между мафиотски босове. Това е разговор между министър-председател на европейска държава. Това бе България на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов".

По думите му изнесената стенограма от разговора е "черната кутия" на управлението на ГЕРБ, както и един от най-грозните примери за ерозиране на върховенството на закона.

Бойко Борисов има болната амбиция да бъде "биг бос" на държавата, а тази страст е прикрита зад абревиатурата ГЕРБ, продължи Цонев.

Той влезе в словесен двубой и с Цветан Цветанов, когото предизвика с думите: "Докато там на това място стои Цветанов, нямате право да говорите за Христо Бисеров".

"Моля ви да не ми говорите, когато имате прякор "Ментата", отвърна му, спазвайки "добрия" тон бившият вътрешен министър.

"Сепуко ли си правите, господа от ляво, или една обречена смърт?", запита от парламентарната трибуна Снежана Дукова от ГЕРБ, обяснявайки "почудата" си от дискусията за аферата "Мишо Бирата".

Ние се движим в полето на аргументите, а не в полето на неидентифицираните обекти, каза Дукова, според която създаването на тази комисия цели единствено и само отвличане на общественото внимание. Целта на комисията, по думите ѝ е, да се заглуши нестихващото ехо, което скандира "Оставка" и е опит за политически катарзис след случая Бисеров, както и "да измиеш срама от челото, пренасяйки го в друга плоскост".

"Не се гаси, туй що не гасне отвън", заяви Дукова. "Оставете този политически гърч", обърна се тя към мнозинството. Едва когато приливът отмине, става ясно кой се къпе гол, продължи ораторката Дукова. Не вкарвайте още по-дълбоко България в тъжната класация на нещастните хора, призова тя управляващите, които обаче останаха глухи за воплите ѝ.

Изказванията на Снежана Дукова ми приличат на синдрома на словесната салата, отвърна ѝ в същия саркастичен стил лидерът на БСП Сергей Станишев.

"Тежко ѝ на България с този парламент и с приоритетите на 42-ото Народно събрание. Не чувствате ли, че се излагаме”, запита от трибуната заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Тук се говори, че някои членували в БКП. Някои членуваха в СДС, партия, в която вярваха милиони българи. После се прехвърлиха в ДПС”, отбеляза той.

Напомняйки на Станишев, че Първанов го е издигнал навремето за лидер на БСП, Цветанов се обърна към него с думите: "Никога не бих вървял срещу човек, който е дал много възможности, много права. Георги Първанов ви направи министър-председател. Това е решение за унижение на Георги Първанов. Представете си в каква институционална криза влиза българския парламент”.

"Дължите уважение към бившия президент", подчерта той.

Досега прокуратурата разследваше дали има виновни за изнасянето на записите от разговорите между Борисов и Танов, направени със специални разузнавателни средства, в които експремиерът нарежда да се спре митническа проверка срещу пивоварната, защото така е обещал на бившия президент Георги Първанов.

Тези разговори изтекоха в медиите през януари 2011 г. и предизвикаха огромен скандал. В записите ясно се чува как Борисов нарежда на Танов да спре проверката на митничарите.

"Хайде, прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не... Защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал (на Михов - бел. ред.), че няма да го закачам - няма да го закачам", са част от репликите на Борисов.

В разговора бе намесено и името на бившия финансов министър Симеон Дянков. "Аз го извиках при мене и почнахме да разговаряме. Обади се г-н Дянков и каза: "Аз карам влака, да дойде при мене", обясняваше Танов на премиера.

Миналата година Градската прокуратура отказа да образува дело за търговия с влияние срещу Борисов с аргумента, че признанието на тогавашния премиер, че е казал въпросните думи, "изразявало самокритичност към определено поведение", а това не било "доказателство по смисъла по НПК".

Това стана причина адвокат Минчо Спасов, който поиска случаят да се разследва, да сезира и Инспектората на Висшия съдебен съвет. Впоследствие делото бе възобновено през юли т.г. с решение на Върховната касационна прокуратура.

През март т.г. главният прокурор Сотир Цацаров обеща, че ще се провери как е било прекратено това дело. Той обаче уточни, че разследващите отново ще се концентрират върху начина, по който е била изнесена секретната информация, а за други престъпления щяло да се преценява допълнително.

Около месец по-късно зам.-главният прокурор Борислав Сарафов изрази мнение, че разследването е правилно спряно. Вчера обаче той коментира, че делото се решава от наблюдаващия прокурор, а не от него, така че нямало нищо странно в разминаването.

След изтичането на записите в медиите през 2011 г. първоначално Борисов ги обяви за манипулирани. Впоследствие обаче призна, че са истински. Автентичността им бе потвърдена и от друг участник - тогавашния заместник на ген. Танов в митниците Антони Странджев, който напусна малко след скандала.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?