Разговор с Борисов за Мишо Бирата имаше, лобиране - не

Разговор с Борисов за Мишо Бирата имаше, лобиране - не

Президентът Георги Първанов е разговарял с премиера Бойко Борисов за проблемите на шефа на пивоварната "Леденика" и председател на баскетболната федерация Михаил Михов, повече известен като Мишо Бирата. Това стана ясно от думите на държавния глава в неделя. На представянето на новоиздадения том с избрани речи и изявления на държавния глава, журналисти поискаха да научат повече дали действително той е лобирал пред премиера "да се реши" проблемът с митническата проверка, запечатала и отнела лиценза на пивоварната на Михов през март миналата година. От разпространения неотдавна запис на телефонен разговор на Борисов с шефа на митниците Ваньо Танов премиерът заявява, че Първанов изрично се е обаждал по случая "Михов" на Борисов.

Обясненията на президента в неделя бяха неясни, но не скриха факта на обаждането до премиера.

Първанов призна, че познава Михов от спортните състезания, но дори не знаел, че бил председател на федерацията по баскетбол. Още повече пък да му е спонсор, както се тиражирало. На въпрос, дали е поискал Михов да не бъде проверяван от митниците, той каза: "Такова нещо аз не бих могъл да поискам, защото аз не знам какъв е бил проблемът на споменатия бизнесмен. Възможно е да сме водили разговор (с Борисов - бел. ред.) дали са законосъобразни действията, които се предприемат към него, тъй като, както той (Михов - бел. ред.) сам призна, е водил разговори във всички посоки".

Според Първанов премиерът не е поемал ангажимент към него, а към бизнесмена.

"Но според мен това не е проблемът, защото самият разговор, който беше обявен и който по съдържание трудно може да бъде оспорен, това, че е презаписан и в този смисъл манипулиран, не го прави по-малко автентичен. В този разговор много ясно става, че министър-председателят има пряк и нееднократен контакт и разговори със споменатия бизнесмен. Нещо повече, тази тема е била обсъждана в рамките на едно съвещание с участието на премиера и на Ваньо Танов като минимум. И накрая, както стана ясно, поетият ангажимент от страна на премиера е не към Първанов, който е характеризиран негативно в това СРС, а към споменатия бизнесмен. Това хвърля яснота към генезиса на проблема”, заяви президентът.

Първанов коментира и уволнението на съветника си Сашо Пенов, който в качеството си на адвокат е защитавал интересите на "Леденика" пред съда за отнетия от митниците лиценз: "Съжалявам, че той стана изкупителна жертва, защото той просто е бил адвокат по всички правила на закона. Единствената му вина е в това, че не ме е информирал, защото аз бих го възпрял да участва в едно такова дело".

"По принцип винаги съм бил против моите съветници да бъдат ангажирани с такъв тип дела, защото това може да не е конфликт на интереси. Аз не мога да преценя, но във всеки случай е укоримо”.

Според Първанов скандалът с подслушванията и съдържанията на изнесените разговори показвали, че правителството имало много тежки проблеми и той не виждал как то ще излезе от тях.

От Япония, където е на държавно посещение, премиерът Борисов коментира обясненията на Първанов с думите: "Прекалено внимание му се обръща, той вече си отива".

"Мъката му прозира отвсякъде", продължи Борисов пред български журналисти, придружаващи оглавяваната от него делегация. "Първо, този път номерът не им мина. Второ, не може да не ги дразни, като виждат как се развиват нещата”, продължи Борисов.

"Първото СРС го пусна той, като записа Дянков, когато го пратих с най-приятелския жест към него, когато очаквах, че той ще иска институциите да работят добре помежду си", каза още Борисов. "Алексей Петров, съветник в ДАНС при предишното правителство, донесе изчезнали доклади, най-секретни, и аз ги предадох на прокуратурата. Какво СРС ние сме пуснали", коментира премиерът.

"Осем години той мълча като риба, когато правиха заменките за земеделските земи - за милиарди. Когато подписваха договори за стратегически енергийни проекти, без да се знае цифрата - и до ден-днешен не се знае. Това, че ни спряха еврофондовете, а сега ги усвояваме в десетки пъти повече. С една дума - това е мъка. И видно е и в доклада на ЕС за миналата година - силна политическа воля", каза Борисов.

"Той не спира да говори всеки ден срещу правителството. Това са комунистите. Своите провали те се опитват да ги прехвърлят на другите", заяви още премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България