Прокуратурата спря разследването по скандала "Мишо Бирата"

Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура спря разследването по скандала с изтеклите записи на телефонните разговори на директора на митниците Ваньо Танов. Пред Mediapool градският прокурор на София Николай Кокинов обясни, че делото е спряно, защото не може да бъде открит извършителят.

Изтеклите записи на СРС бяха на разговорите на Танов с бившия му заместник Антоний Странджев, с министъра на финансите Симеон Дянков и с премиера Бойко Борисов.

В тези записи са и прословутите думи на премиера Бойко Борисов към Ваньо Танов, от които стана ясно, че министър-председателят е обещал "да не го закачам тоя Мишо Бирата" (бизнесмена Михаил Михов – един от собствениците на пивоварна "Леденика" – проверявана от митниците за укрит акциз – бел. ред.)

Кокинов отказа да коментира в подробности назначената експертиза по случая. Той добави, че разследването във всеки един момент може да бъде възобновено, ако има заподозрян.

От прокуратурата все още не са оповестили резултатите от експертизата на изтеклите записи, която бе поверена на БАН. Нейната цел е да се установи дали диалогът, в който премиерът  произнася репликата за ангажимента си да не закача Мишо Бирата е автентичен или е сглобен, както самият Борисов твърдеше.

Основните заподозряни за изтичането на записите бяха двама – служител на службата за подслушване и следене в МВР (СДОТО) и служител в ДАНС. Неофициално бе разпространена информацията, че служителят на МВР е направил самопризнания, че е презаписал СРС-тата на мобилния си телефон, но после се оказало, че ги е изтрил.

Така опитите на разследващите да възстановят файловете от паметта на апарата останали безуспешни. При това положение самопризнанията на служителя не са достатъчни за повдигане на обвинение.

В обществото останаха да витаят множество съмнения, че разследващите не са положили всички усилия за разплитането на историята. Преди седмица дори американският посланик Джеймс Уорлик призова МВР и прокуратурата да направят "пълно разследване" на случая и да се приемат промени в Закона за СРС.

Записите бяха разпространени от вестник "Галерия", а след това редакционният екип на вестника ги изпрати за изследване във френска лаборатория, която доказа тяхната автентичност.

Единственият висшестоящ кадър от службите за сигурност, който принудително пое отговорност за целия скандал, добил популярност като "Тановгейт" – бе тогавашният председател на ДАНС Цветлин Йовчев. Няколко месеца след като подаде остава, той бе очаквано реабилитиран от премиера Борисов и назначен за негов личен съветник на "Дондуков" 1. От този понеделник Йовчев се премести на "Дондуков" 2, за да работи като началник на кабинета на новия президент Росен Плевнелиев.

МВР-шефът Цветанов, чието министерство бе посочено като отговорно за скандала в официален доклад на парламентарната подкомисия за контрол на СРС-тата, така и не призна, че липсата на достатъчно контрол във ведомството е причината за изтичането на телефонните записи.

Никой освен напусналият митниците Странджев не призна автентичността на разговорите.

Самият бизнесмен Михаил Михов почина няколко месеца след скандала с подслушването от инфаркт. За него  се говореше, че е близък до президента Първанов, на когото се оплакал, че митниците ровят в пивоварната му, а оттам оплакването стигнало до Борисов. Всички замесени в тази история високопоставени лица категорично отрекоха да има нещо вярно в интригата. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?