Разпоредената от главния прокурор проверка установи:

Делото "Мишо Бирата" е прекратено правилно

Бойко Борисов призна, че е наредил по телефона на шефа на митниците Ваньо Танов да спре акция срещу пивоварната на покойния вече бизнесмен Михаил Михов - Мишо Бирата.

Разследването по случая "Мишо Бирата" е водено правилно и е прекратено законно, съобщи в сряда заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. С това случаят изглежда приключен за Върховната касационна прокуратура и новия главен прокурор Сотир Цацаров.

В края на февруари Цацаров обяви, че ще провери делото, водено след избухването на скандала с вече покойния бизнесмен Михаил Михов – известен като Мишо Бирата. Повод за това бяха въпроси, които му бяха задавани задочно в няколко поредни издания на "Шоуто на Слави" по бТВ.

Скандалът "Мишо Бирата" избухна след изтекли записи от СРС-та, от които ставаше ясно, че министър-председателят Бойко Борисов е нареждал на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов да оттегли проверката в пивоварната в Мездра на вече покойния варненски бизнесмен Михаил Михов – Мишо Бирата, защото е "поел ангажимент да не го закача".

През март в интервю за Mediapool настоящият шеф на комисията за конфискация и бивш прокурор Пламен Георгиев обяви, че прокуратурата е била възпрепятствана да извърши проверка навреме заради филтриране на информация от подслушването на телефона на Ваньо Танов. Пламен Георгиев беше прокурор по делото за корупция в митниците, в рамките на което бяха направени записите на скандалните телефонни разговори между премиера и Танов.

 

Георгиев твърди, че прокуратурата никога не е била уведомявана за тях, а е разбрала едва след като записите са изтекли в медиите над година по-късно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?