ГЕРБ ще съди Сидеров за думите му, че Мишо Бирата бил убит по поръчка на Цветанов

ГЕРБ ще съди Сидеров за думите му, че Мишо Бирата бил убит по поръчка на Цветанов

Твърденията на Волен Сидеров, че бизнесменът Михаил Михов, известен като Мишо Бирата, не е починал от естествена смърт, а е бил убит чрез инжектиране на отрова по лично разпореждане на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, са лъжа, заявиха от ГЕРБ. Пресцентърът на опозиционната партия съобщи във вторник, че срещу лидера на "Атака" ще бъде заведено съдебно дело за клевета и обида.

"Категорично отказваме да влизаме в обяснителен режим през медиите с един видимо нестабилен психически човек. Съдебната зала е мястото, където г-н Сидеров ще понесе законовите последици от извършеното. Категорично заявяваме, че г-н Сидеров ще бъде съден за всяка клевета и обида, с която е свързал имената на председателя и зам.-председателя на ГЕРБ - Цветан Цветанов и Бойко Борисов", коментираха от ГЕРБ и призоваха Сидеров да се извини.

Повод за това са думите на Сидеров пред ТВ7, че Мишо Бирата е убит, след като му е инжектирана отрова, която да симулира инфаркт. Лидерът на "Атака" се позова на "неформална информация на хора от ГЕРБ". ”Много достоверна е тази информация и е база за нови разследвания”, каза Сидеров и изрази готовност да даде показания като свидетел, ако бъде повикан в прокуратурата.

Според него в основата на това убийство, за да се прикрие Бойко Борисов, е Цветан Цветанов, а поръчката е извършена от криминална структура.

Борисов и Цветанов обаче не могат да съдят Сидеров по текстовете за клевета от Наказателния кодекс, защото той се ползва с депутатски имунитет, който го пази от завеждането на наказателни дела от частен характер. По ирония на съдбата, поради същата причина Софийският окръжен съд спря делото за клевета, заведено от бившия председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова срещу Цветан Цветанов, който преди две години я обвини, че работи в услуга на организираната престъпност. Единственият вариант на Борисов и Цветанов е да заведат дело за увреждане в следствие от клевета.

В интервюто си за ТВ7 Сидеров каза още, че Цветанов е работил с криминални структури, на които поръчвал мръсни поръчки, включително отстраняване на хора.

"Призоваваме г-н Сидеров да се извини и да оттегли клеветите и обидите, които изсипа в медийното пространство, за да не понесе санкциите на закона. Напомняме му, че никой не е по-голям от буквата на закона и той като човек, който има претенциите, че участва активно в създаването на законовите норми, не бива да прави престъпление", се казва още в съобщението на ГЕРБ. Това е втора закана за съдебна разправа с лидера на ГЕРБ, след като преди седмица Бойко Борисов каза, че смята да го съди за твърденията му, че бившият премиер използвал правителствените самолети, за да изнася милиарди по офшорни сметки в Ливан.

Бизнесменът Михаил Михов, който бе собственик на пивоварната ”Леденика” в Мездра, бе намерен мъртъв през март 2011 г. в хотелската си стая в Правец само няколко месеца след като в публичното пространство изтекоха записи от разговори на тогавашния премиер Бойко Борисов, който нарежда на шефа на митниците да спре акция в пивоварната, защото "поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата".

Първоначалните твърдения бяха, че бизнесменът е починал от инфаркт. Прокуратурата набързо след това прекрати разследването, приемайки медицинската експертиза. Година по-късно почина и съпругата на Михаил Михов.

Независимо от гръмкия скандал и публичните признания на Борисов, направени година след изтичането на записа, че той действително е провеждал такъв телефонен разговор, в който очевидно става дума за разпъване на политически чадър над определен бизнесмен, прокуратурата не намери за нужно да се самосезира.

През март тази година в интервю за Mediapool настоящият шеф на комисията за конфискация и бивш прокурор Пламен Георгиев обяви, че прокуратурата е била възпрепятствана да извърши проверка навреме заради филтриране на информация от подслушването на телефона на Ваньо Танов. Пламен Георгиев беше прокурор по делото за корупция в митниците, в рамките на което бяха направени записите на скандалните телефонни разговори между премиера и митническия директор Ваньо Танов. Георгиев твърди, че прокуратурата никога не е била уведомявана за тях, а е разбрала едва след като записите са изтекли в медиите над година по-късно.

Споделяне

Още по темата

Още от България