Митниците без шеф поне още половин месец

В това време приходите от акцизи изостават, а контрабандата се "мери" с някой и друг заловен стек цигари

Митниците без шеф поне още половин месец

Агенция "Митници" продължава да е без фактически директор вече цял месец, откакто титулярът на поста Ваньо Танов излезе в болнични, постъпи в болница, претърпя операция и в момента се възстановява.

Ведомството се управлява от Борислав Борисов, който бе единственият заместник на Танов в последните две години и в момента работи сам без екип. Според служители в митническото управление единственото, което той прави, е да движи оперативните въпроси и да подписва документи.

На практика митниците са оставени да работят както си знаят.

Проблемът не би бил драматичен, ако изпълнението на приходите не изоставаше чувствително, особено в частта за акцизите.

Според официалните данни на Министерството на финансите за изпълнението на Консолидираната фискална програма към края на май т. г. приходите от акцизи са били 33.8% от планираните за годината, на ДДС (включително събираните и от НАП) - 38.7%. При митата, които имат относително малък дял в общите приходи - изпълнението е 46.6%.

Месец по-късно - към края на юни - събраните акцизи са 41.9% от планираните, както сочи справка на финансовото министерство, което е спад от 1.3% спрямо същия период на миналата година.

Събраният ДДС е 46.2% от годишния план или с 6.4% повече от миналата година, а при митата събираемостта е 55.3% от плана за годината или с 16.3% повече от същия период на 2012 г.

Многократните оценки на БСП след идването ѝ на власт бяха, че работата на митниците е била много лоша по време на управлението на ГЕРБ и контрабандата е изяла от бюджета около 1 млрд. лв. невнесени данъци. Правителството на Орешарски се зарече да се пребори с отклоняването на приходи, да повиши събираемостта и да ограничи контрабандата. Такива бяха декларациите както на финансовия, така и на вътрешния министър.

Намеренията на управляващите трябваше да бъдат подплатени с кадрова смяна на ръководството на митниците.

Финансовият министър Петър Чобанов бе обявил, че веднага след като Ваньо Танов приключи с болничните, ще бъде освободен, а за мястото му ще бъде обявен конкурс.

"По чисто човешки причини министърът не освобождава Танов, въпреки че той може да направи това всеки момент", казаха от министерството.

Неофициално обаче става ясно, че изборът на нов шеф на митниците среща затруднения. Ако се обяви конкурс, има голяма вероятност той да бъде спечелен от човек от системата на митниците. Поради повишената чувствителност на обществото, който и да стане титуляр на поста, ако е вътрешен за митниците човек, веднага ще бъдат напомнени достатъчно спорни места в трудовата му биография.

Ако човек извън системата оглави митниците, докато влезе в спецификата на работа ще мине време. А може и изобщо да не се впише в нея или да остане изолиран.

Затова, а вероятно и поради други причини, митниците продължават да са без шеф.

"Има други важни въпроси, например актуализацията на бюджета. Нека и тя да мине, тогава ще видим. А и Ваньо Танов е в болнични докъм средата на август", казаха от министерството. "После ще видим какво ще се прави", допълниха оттам.

А борбата с контрабандата "върви", сочат красноречиво сводките на сайта на Агенция "Митници".

На 30 юли на Капитан Андреево са задържани 316 кожени колани и 154 текстилни изделия “за подаръци”. На 29 юли русенски митничари са открили 2310 кутии цигари в тайник под платформа за превоз на коли. На 26 юли на митницата в Свиленград са заловени 16 240 кутии контрабандни цигари "Silver Arrow” в надстроен таван на микробус.

Сводката продължава с още контрабандни разкрития. Същия ден на митницата в Лесово са спрени две жени, облепени с 12 бутилки мастика, а на 25 юли митничарите в Русе пак са били особено бдителни и са заловили 1260 кутии цигари без бандерол в района на Дунав мост. И никакъв алкохол, горива или други акцизни стоки. Не са пресечени никакви схеми за източване на ДДС. Не са заловени и грам наркотици.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?