И при чудодейни промени

Митниците и НАП няма да съберат недостигащите около 1 млрд. лв.

Не знаят ли данъчните, че в последните три години е източен ДДС за около 4 млрд. лв.?

Митниците и НАП няма да съберат недостигащите около 1 млрд. лв.

При най-добро стечение на обстоятелствата и при нов начин на работа на двете приходни агенции - данъчната и митническата - заложените в тазгодишния бюджет постъпления, които те събират, няма да бъдат изпълнени.

Такъв скептицизъм изрази новият премиер Пламен Орешарски буквално в първите часове от встъпването му в длъжност. Причините, според него, са в по-високия икономически ръст, при който са правени разчетите на бюджета (констатация, повторена и от финансовия му министър Петър Чобанов), и в недобрата работа на приходните ведомства.

"Имам сериозни забележки, необходим е по-друг стил и двете агенции (НАП и Агенция "Митници") не бива да се използват за други цели. Често те бяха използвани за натиск върху фирмите с не много ясни мотиви. Това ще го преустановим. Ще преустановим практиката за повсеместни ревизии за щяло и нещяло” коментира в неделя Орешарски, подготвяйки публиката за кадрови промени по върховете на двете агенции.

Не е тайна, че "за добра и лоялна работа" шефът на НАП допреди два месеца Красимир Стефанов бе "възнаграден" от ГЕРБ с депутатско място, а директорът на митниците Ваньо Танов устоя на всички бури през близо четирите години правителство на ГЕРБ и спокойно и без скандали дочаква сигурното си разделяне с поста.

Грубите сметки на Орешарски сочат, че няма да могат да досъберат между 1.0 и 1.4 млрд. лв. приходи. А това поставя на сериозно изпитания антикризисните и социалните мерки на правителството и го поставя в положението да е без пари и с вързани ръце.

Може ли този дефицит да бъде намален и как в оставащите осем месеца?

Според председателя на Българска легия "Антимафия" Григор Здравков това е много трудна задача и едва ли ще може да бъде реализирана дори при най-ефективните мерки, които теоретично биха могли да бъдат предприети в работата на митниците и НАП в посока повишаване на събираемостта.

"Не бих се съгласил, че бюджетът е завишен или лошо направен в приходната част. Този бюджет можеше да бъде изпълнен, но при условие, че това беше подготвено по-добре още в края на миналата година, когато беше съставен. Защото това, че има предсрочни избори, в една нормална държава не влияе на изпълнението на приходната част. И е нормално, когато се залага ръст, например при акцизите той е с 300 млн. лв. повече за 2013 г. спрямо предходната година, да има реални разчети откъде ще бъде събрана тази допълнителна сума", каза за Mediapool Здравков, чиято организация от години публикува анализи за изпълнението на приходите и слабостите при тяхното събиране.

"За първите четири месеца акцизът, събран от Агенция "Митници", е с 45 млн. лв. по-малко спрямо 2012 г. Когато четете, че тази година бюджетът е завишен с 300 млн. лв. при акциза, това означава, че новият шеф на митниците за шест месеца трябва да компенсира 350 млн. лв. спрямо миналата година. Тоест, всеки месец от оставащите трябва да се събира акциз в размер на 430 млн. лв., за да се изпълни този бюджет. В същото време само веднъж през 2012 г. Ваньо Танов е събрал акциз от 408 млн. лв. и само веднъж през 2011 г.- 406 млн.лв. Т.е. този приход в бюджета към днешна дата на първо четене на мен ми се струва неизпълним", пресмята Здравков.

Той пояснява, че през 2012 г. Агенция "Митници" е събрала около 4 млрд. лв. от акциз, а бюджетът за 2013 г. е 4.3 млрд. лв., т.е. всичко над 4 млрд. лв. може да се смята за успех за всеки един директор на митниците.

В частта за ДДС при внос Здравков припомня, че 50% от приходите от ДДС на агенцията са от внос на суров петрол тип "Брент”. "Като се вземе предвид, че доларът е на достатъчно добри равнища спрямо лева, но цената на петрола пада, се оказва, че и там ще имаме проблем", отбелязва той. Според него неизпълнението на ДДС ще бъде около 70 млн. лв.

Или с други думи - ако неизпълнението на акцизи е около 350 млн. лв., към тях трябва да се прибавят и около 70 млн. лв. несъбран ДДС или общо 420 млн. лв.

"Това означава, че който и да дойде и с добри намерения да оглави митниците, докато започне да работи на нови обороти, трудно ще може в следващите 6 месеца да направи каквото и да е", смята Здравков.

"Ако говорим специално за митниците, проблемът, който там стои от години, е във високите нива на контрабанда. И вече никой не отрича това, което ние говорим от 2010 г. - за контрабанда между 30% и 55% в различните акцизни стоки", отбелязва той.

Бившият премиер Бойко Борисов, неговият финансов министър Симеон Дянков и шефът на митниците Ваньо Танов твърдяха, че контрабандата е процъфтявала при предходното управление на тройната коалиция.

"Ние твърдим, че г-н Танов и правителството на ГЕРБ успешно доказаха, че по времето на тройната коалиция контрабанда няма. Защо? Защото след техните твърдения за големите нива на контрабанда по време на тройната коалиция през 2008 г., след като въведоха Наредба 3 (за задължителни измервателни уреди на данъчните складове - бел. ред.), която допълнително увеличи натиска върху производителите, Ваньо Танов "успешно” събра между 200 и 300 млн. лв. по-малко приходи от акцизи от горива, отколкото през 2008 г. след повишаване на акциза. За цигарите – спад от обмитени 22 млрд. къса през 2008 г. до средно 11.5 млрд. къса за периода на управление на ГЕРБ, което означава 45% контрабанден дял и при положение, че вдигнаха с 50% акциза на цигарите, без да има смисъл", коментира Здравков.

"Три простички неща"

"В митницата трябва да се направят три простички неща, които да работят едновременно, а не да се дава приоритет на което и да е от тях – повишаване на събираемостта и изпълнение на бюджета, пълна ревизия на последните три години и трето - ефективна борба с контрабандата или това, което е известно на обществеността като "черните каси” на партиите, които и да са те", посочва Григор Здравков.

"Тези неща са свързани взаимно – когато се пресекат контрабандните канали или постъпленията от тях в касите на партиите и определени бизнесмени или политици, автоматично се повишават митните сборове. Дали ще се изпълни бюджетът, е важно, но вие ще имате едно такова мерило – ако към последните 2-3 месеца на годината агенцията успее да постигне нива на събираемост над 410 млн. лв. на месец, независимо че няма да изпълни бюджета за 2013 г., когато започне да се изработва бюджет 2014, може спокойно да се заложат нива на акциз в размер на 4900 млн. лв. Това е с 600 милиона повече от заложените през 2013 г", казва председателят на неправителствената организация.

"Ако през 2014 г. АМ успее да постигне 4900 млн.лв. от акциз, ще можем да твърдим, че правителството е успяло да вкара в нормални рамки контрабандата на алкохол, цигари и горива", отбелязва Здравков.

В Българска легия "Антимафия" са направили изчисления какво би станало, ако контрабандата, по думите на председателя ѝ, бъде вкарана в "нормални рамки". "От пресичане на контрабанда на цигари, ефективно в рамките на 12 до 18 месеца могат да влязат около 750 млн. лв. повече. При една усърдна работа, в която трябва да участват и данъчни, и МВР", казва Здравков. "От горива могат да влязат около 300 млн. лв. От алкохола, тъй като той е малка част – не повече от 50 млн. лв".

"Или за 18 месеца общо 1 млрд. лв. само от акциз", пресметна той.

Не знаят ли в НАП, че в последните три години е източен ДДС за около 4 млрд. лв.

Анализите на неправителствената организация сочат, че и в НАП има огромен резерв от несъбрани приходи.

"Нашите данни сочат категорично, че ефективно са откраднати за целия период на управление на ГЕРБ между 3.5 и 4.0 млрд. лв., за което мога да ви предоставя съответните данни", твърди Григор Здравков.

"Това е само ефективно източен ДДС през определени фирми, приближени на ГЕРБ, а далаверата с прихванатия ДДС е в още по-големи размери", казва той и изброява кои са най-удобните за източване на ДДС стоки.

"Една от най-големите афери е с износа на жито от България. Другата голяма афера е със захар, както потвърди и Гриша Ганчев. И третият голям начин за източване на ДДС е фиктивен износ на различен вид стоки към трети страни. Последното е така нар. каруселни сделки", обяснява експертът.

"Най-голямата далавера при данъчните е прихващането на ДДС, т.е. правиш фиктивни разходи и не плащаш ДДС, но вредата за бюджета е една и съща, независимо дали го прихващаш или го източваш. При двата случая пари не постъпват", казва Здравков.

Според него единната сметка за събиране на задължения към бюджета, която бе въведена от началото на тази година по настояване на бившия финансов министър Симеон Дянков, е "най-голямата измама".

"Вие не получавате реална представа за парите, които са събрани, защото в тази сметка постъпват всички вноски, осигуровки, ДДС и т.н. В един момент покривате загубите от ДДС с други пера и когато теглите чертата, си казвате "Леле колко много сме събрали”, а то не е така – вие сте събрали с 30% по-малко, защото сте прехвърлили и други задължения в една сметка", обясни той.

Според него единната сметка е била измислена не за облекчаване на бизнеса, а за скриване от обществото на липсите на ДДС.

Може ли да се запушат пробойните, откъдето се краде?

Различни неправителствени организации неведнъж са алармирали, че кражбите и контрабандата от митниците и НАП винаги са ставали с политически благословии. Могат ли да се ограничат"партийните набези" към бизнеса?

Да могат, смятат в легията: "Ето например, големият бизнес, който пищи, че партия ГЕРБ го е била рекетирала. Има решение – спираш да плащаш 50% на партия ГЕРБ, и ги внасяш в бюджета и нещата тръгват".

А на въпрос няма ли бизнесът да ги насочи към другаде, тези "петдесет процента", от легията казват:

"Това вече е проблем на министър-председателя и на партията, която носи мандата, а именно партия БСП, и на Сергей Станишев, защото каквото и да си говорим, това е правителство на БСП и ДПС. Когато се провали правителството, няма да казват – Орешарски се провали, а ще казват - провалиха се Местан и Станишев. Ако искат".

Споделяне

Още по темата

Още от Интервюта

Къде му е мястото на Бойко Борисов?