Борисов ще съди Сидеров заради клеветите, че е изнасял пари в Ливан

"Атака" твърдят, че имали данни, които парламентът тепърва ще проверява

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че ще съди лидера на "Атака" Волен Сидеров заради "клевети и набеждавания” по повод твърденията, че бившият премиер използвал правителствените самолети, за да изнася пари по офшорни сметки в Ливан. Преди ден Сидеров заяви, че става въпрос за "милиарди". Информацията му била "подадена от много близки до Борисов и Цветанов хора, които започват да се освобождават от страха да говорят".

"Аз съм бил веднъж в Ливан, в официална делегация на държавно посещение, веднъж в Катар на държавно посещение, с всичките журналисти, бизнес делегации и тези самолети не са ходили там. Това са такива измишльотини, клевети и набеждавания, че нека да ги докажем в съда,” заяви Бойко Борисов в петък.

В отговор депутатът от "Атака” Венцислав Лаков, шеф на временната комисия за проверка на полетите на Авиоотряд 28, цитира три независими източника, според които с правителствения и с военно-транспортни самолети са изнасяни пари зад граница, а тези данни ще бъдат проверени от парламентарната комисия.

"Това са такива измишльотини. Ще изнасяш пари с торби някъде, там като отидеш - на кой ще ги дадеш, къде ще ги внесеш? Това са набеждавания и клевети, като се повторят от медиите на ДПС, които са съвместни с "Атака”,” коментира бившият премиер.

В същото време Сидеров твърди в петъчния брой на в. "Монитор", че "Борисов трябва да бъде подведен под отговорност за редица неща, които са правили заедно с Цветанов".

"Най-крупните от тях са покровителство и пряко облагодетелстване от контрабанда, канали за проститутки, наркотрафик, а в резултат е цял поток от черни пари, които престъпната дейност осигурява. Огромна част от тези пари Цветанов лично ги дирижира", заявява в интервюто Сидеров.

"Въпросните потоци от пари са внасяни по банкови сметки в Ливан. Това са го правили Цветанов и Борисов и лично, и чрез техни подставени лица – Пашата, Каратиста и други. Това сочат неформалните данни, но тези неща трябва да бъдат разобличени и санкционирани. Ако трябва, да се търси и международна подкрепа за разнищването на техните сметки", казва Сидеров.

Запитан за унищожените документи за полетите на Авиоотряд 28 по време на неговото управление, Борисов заяви: "всички документи са там, а за "Бистришките тигри" от две години се знае, че е платен полетът". След което обяви, че "са унищожили всичко като документи за полетите на тройната коалиция".

"Много ми е интересно да знаем как бяха купени самолетите "Ербъс", как бяха купени хеликоптерите, защо "Атака" не го предложи да се вкара в комисията", попита още Борисов.

"Преди да си тръгнат, са унищожили документите, но ние бяхме неопитни, но ще дойде ден, в който мнозинството в НС ще е друго и ще се потърси отговорност защо в най-тежката икономическа криза бяха купени два огромни правителствени "Еърбъс"-а", продължи контраатаката си Борисов. Преди ден той каза, че самолетите са стрували 210-215 милиона, а комисионната била около 10 млн. лв.

На въпрос защо, ако е знаел, че има нарушения, не е сезирал компетентните органи, когато е бил на власт, Борисов отговори: "Аз тогава строях магистрали, мостове, кръгови движения, естакади, ние спасявахме държавата и я градяхме. Ако съм знаел, че ще правят такива неща, да съм го правил и аз".

Споделяне

Още по темата

Още от България