Сидеров ще нищи защо Борисов е "осъществил чадър" над Мишо Бирата

Парламентарната комисия по корупция ще се занимава със случая Мишо Бирата и ще търси причини защо бившият премиер Бойко Борисов е "осъществил чадър" над покойния вече варненски бизнесмен Михаил Михов – Бирата. Това стана ясно в сряда от думите на председателя на комисията и лидер на "Атака" Волен Сидеров.

Пред репортери в парламента той съобщи, че в председателствания от него орган е постъпил анонимен сигнал по казуса.

Неподписаният документ съдържа описание на скандала "Мишо Бирата" около бизнесмена Михаил Михов от 2011 г., в който главни действащи лица бяха Борисов, Танов и бившият финансов министър Симеон Дянков, и питане дали в случая има установена корупция.

"Защото на практика ексминистър-председателят е осъществил чадър над лице, което трябва да бъде проверено, а той го спира. Тук се търси защо го е направил", уточни Сидеров. Той добави, че не са описани неизвестни факти, но ще се иска становище на прокуратурата, която възобнови делото по случая през юни. Тогава лидерът на "Атака" заподозря, че Михов, който почина след избухването на скандала, е убит, а поръчителят е зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"По този случай имаше голям медиен шум, но никакви действия на институциите. Затова той ще бъде разгледан", каза днес Сидеров. Обсъждането било готвено за днешното заседание на парламентарната комисия, но депутатите от ГЕРБ се възпротивили, защото нямали време да се запознаят с информацията от сигнала, и така той остава за следващото.

Депутатът от ГЕРБ Емил Радев нарече сигнала "подозрителен", тъй като е анонимен и бил представен в края на обсъждането на точка "разни" на днешното заседание. "Така по терлици влезе", коментира той и заподозря, че някой се опитва да "претопли" стара тема, за да защитава тясно партийни интереси, вместо комисията реално да се бори с корупцията.

"Остава впечатлението, че тази комисия се занимава с разправа срещу хора от опозицията", добави Радев. По думите му от над сто сигнала до момента имало само три анонимни, единият от които бил срещу Борисов, а другите два - също срещу хора от опозицията, все по "съмнителни" теми, по които вносителите не смеели да излязат с името си, за да не бъдат съдени за клевета.

Скандалът "Мишо Бирата" избухна в началото на 2011 година, когато през януари в медиите изтекоха записи, в които ясно се чува как тогавашният премиер Борисов нарежда на бившия шеф на агенция "Митници" Ваньо Танов да спре проверка в бирената фабрика "Леденика" на Михаил Михов.

"Хайде, прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не... Защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал (на Михов - бел. ред.), че няма да го закачам - няма да го закачам", са част от репликите, които Борисов казва на Танов. В разговора бе намесено и името на бившия финансов министър Симеон Дянков. "Аз го извиках при мене и почнахме да разговаряме. Обади се г-н Дянков и каза: "Аз карам влака, да дойде при мене", обясняваше Танов на премиера.

Споделяне

Още по темата

Още от България