Бившият шеф на митниците Ваньо Танов:

Данъчни са натискани да връщат огромни суми ДДС на фирми, свързани с Йордан Цонев

Цонев: Нямам фирми, ако Танов има какво да каже, да го направи пред съответните органи

Ваньо Танов и Йордан Цонев

Бившият директор на митниците Ваньо Танов видя персонална атака срещу себе си в разследванията на временната парламентарна комисия по случая "Мишо Бирата", инспирирана от шефа на комисията и зам.-председател на ДПС Йордан Цонев. Той обясни атаката с разработки на службите срещу данъчни служители, които били натискани да връщат огромни суми ДДС на фирми, свързани с Цонев.

Повод за извода му, направен по Нова телевизия в четвъртък, станаха изявленията на Цонев по време на заседание на комисията във вторник, че е намерена тетрадка, в която са описани данни от проверки на пивоварната на Михаил Михов - Мишо Бирата, която била "укрита" от предишното митническо ръководство. Цонев се закани, че когато Танов дойде пред комисията, ще бъде надлежно разпитан по случая "Бирата".

В четвъртък Танов заяви, че не е логично, когато България излиза от кризата, когато има увеличение на вноса на суровини и материали за производство, приходите на митниците да са паднали с 500 млн. лв. за миналата година.

На въпрос къде са отишли тези пари, той препрати за отговор към Министерството на финансите. И като навърза темата за уволненията на митнически служители и причините за това, Танов продължи: "Аз искам да се върна на въпроса по отношение на уволнените митнически служители. Защото съм убеден, че тази справка, която ви казах, че трябва да бъде направена в МВР по разработки, водени 2005-2006 година, в която попадат много митнически служители, данъчни и така нататък, съм сигурен, че няма да бъде извършена, защото лице от комисията ще види себе си (там)". След което уточни, че става дума за председателя на комисията Йордан Цонев.

"Аз твърдя, че в една от разработките министър от правителството се обажда на шеф в данъчното и казва да бъде възстановено 1.6 милиона или 1.8 милиона, по памет, на лицето Йордан Цонев. Данъчният служител е много притеснен...", каза Танов.

"В този разговор министърът казва: не се притеснявай, фирмата не се води на Йордан Цонев, а на поставени лица, така че няма нищо страшно да бъде…", продължи той и поясни, че става дума за 2005-2006 г. , тоест по времето на тройната коалиция. Бившият митнически шеф и бивш шеф на ГДБОП в този период не уточни дали става дума за финансовия министър. По това време постът се заема от сегашния премиер Пламен Орешарски.

"Аз съм сигурен, че той (Йордан Цонев - бел. ред.) знае, че тези неща в този период са фиксирани и за разлика от манипулираните разговори с Мишо Бирата, тези разговори съществуват на стенограми, които са приложени в тази разработка", продължи Танов.

Запитан в какво посочените от него стенограми уличават Цонев, Ваньо Танов каза, че "той има фирми на поставени лица, на които са възстановявани огромни суми ДДС, защото сумите са от порядъка на милиони".

"И аз затова мисля, че той бърза по начина, по който води (разследването по случая "Мишо Бирата" - бел. ред.), за да може евентуално, ако тези справки бъдат направени и тази информация излезе, той да има защитен ход и да твърди, че това е по някакъв начин реакция, заради това, че той е показал някакви данни", завърши бившият митнически директор.

В отговор на казаното от Танов Йордан Цонев разпространи писмо до медиите, в което обяви, че "твърденията на г-н Танов не отговарят на истината".

"Неведнъж съм имал възможност да заявя, че нямам фирми, не се занимавам с никаква икономическа дейност и от дълги години изпълнявам задълженията си като народен представител, без да ги съвместявам с каквито и да е други дейности", казва Цонев. И предупреждава, че може да съди Танов за клевета.

"Съветвам бившия директор на Агенция „Митници", ако има нещо спрямо мен, да го отнесе към компетентните органи. В противен случай ще се срещнем с него в съда".

"А иначе предстои ни среща в комисията, която имам отговорността да оглавявам и пред която той ще трябва да даде обяснения за свои действия и бездействия по случая "Мишо Бирата". Тези негови атаки няма да ме спрат да изпълня докрай задълженията си на председател на тази временна парламентарна комисия", завършва Цонев.

Споделяне

Още по темата

Още от България