Бойко Борисов отново е бил разпитан, този път за Мишо Бирата

Бойко Борисов отново е бил разпитан, този път за Мишо Бирата

Експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е бил на втори разпит в рамките на само два дни, съобщава в петък в. "Труд".

След като даде показания пред военната прокуратура в сряда по възобновеното дело за смъртта на Тодор Димов-Чакъра, Борисов е разпитан в столичното следствие в четвъртък и по разследването за скандала "Мишо Бирата".

Според изданието бившият премиер бил лаконичен в обясненията си. Той уверил, че е спазвал закона и не е нареждал на подчинените си да правят обратното.

През януари 2011 г. във в. "Галерия" излезе стенограма от подслушан разговор на бившия директор на митниците Ваньо Танов с тогавашния премиер, в който Борисов нарежда на Танов да спре митническа проверка срещу пивоварна "Леденика", собственост на бизнесмена Михаил Михов-Мишо Бирата, който почина няколко месеца по-късно.

Отначало Борисов твърдеше, че думите му са монтирани, но година по-късно призна в интервю пред блогърите Асен Генов и Константин Павлов, че разговорът е реален, а от него били махнати само някои нецензурни изрази.

Първоначалното разследване на прокуратурата не стигна до резултат и бе спряно. След като Сотир Цацаров бе избран от ВСС за главен прокурор, той разпореди проверка на мотивите за спирането на делото. Заключението бе, че то е било правилно. Въпреки това впоследствие производството бе възобновено.

Споделяне

Още по темата

Още от България