Бившият премиер Бойко Борисов разпитван за смъртта на Чакъра

Бившият премиер Бойко Борисов разпитван за смъртта на Чакъра

Бившият премиер Бойко Борисов е бил разпитван около два часа по делото за разстрела на Тодор Димов, известен с прякора Чакъра. Димов загина при акция на командоси през декември 2003 г., командвана от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов.

Според източници на в. "Труд" Борисов е прекарал близо 2 часа във Военно-окръжна прокуратура в сряда, отговаряйки на въпроси за действията на тежко въоръжените части, обсадили къщата на Чакъра край Харманли преди 10 години. Тодор Димов се криеше от властите,  като отказваше да изтърпи присъда за кражба. Обкръжен от полицаи в къщата си, той оказа съпротива и влезе в престрелка с полицаите. Повиканото подкрепление барети откри по него с гранатомет. В щурма участваха над 100 служители на МВР начело с Бойко Борисов. Под мощния обстрел къщата пламна. А когато стрелбата утихна, се установи, че Чакъра е загинал.

Борисов публично пое отговорност за случилото се. Пресцентърът на МВР тогава съобщи, че издирваният престъпник се е самоубил.

Неотдавна в интервю по повод случая с Чакъра, за който държавата бе осъдена в Страсбург, Борисов каза: "В буркан в Съдебна медицина се пази пръст на Димов, на който има халка от граната".

Образуваното досъдебно производство тогава беше прекратено със заключение, че ченгетата не са извършили престъпление. Пловдивски военни магистрати постановиха, че Чакъра стрелял по униформените, минирал подстъпите към вилата си и накрая се самовзривил с граната, за което служителите на МВР нямат вина.

Европейският съд по правата на човека обаче осъди България да плати 50 000 евро на вдовицата и синовете на загиналия през февруари 2013 г. Мотивите на съда бяха, че е нарушено правото на живот на Чакъра, а българските власти не са приложили стандарта за "абсолютна необходимост" при употреба на сила. Евросъдът посочи още, че в България не е имало ефективно разследване по случая.

Веднага след присъдата от Страсбург главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за възобновяване на делото. Вместо да го повери отново на пловдивските магистрати, които го бяха прекратили, Цацаров разпореди с него да се заемат софийските военни прокурори.

В хода на разследването сега се установява дали полицията навремето е превишила правомощията си. По закона за МВР отрядът на баретите тогава беше подчинен на вътрешния министър, а не на главния секретар.

Всички участващи в спецоперацията - маскирани командоси от отряда за борба с тероризма - са призовани на разпит. Досега те не са давали показания с обяснението, че тяхната самоличност не бива да се разкрива от съображение за сигурност.

"По разследването е изготвен график за разпити и почти всеки ден участници в акцията дават показания", твърди неназован магистрат пред "Труд".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?