Ген. Борисов защити действията на полицията за смъртта на Чакъра

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов бе разпитан в Хасково от военен следовател за стрелбата по вилата на Тодор Тодоров - Чакъра. Ген. Борисов бе призован да даде показания по следствено дело, образувано след смъртта на 48-годишния мъж в края на миналата година.

Действали сме абсолютно правилно и ако отново се наложи да се действа в подобна ситуация, бих действал по същия начин, заяви ген. Борисов, който повече от два часа бе разпитван от военен следовател. По случая досега са разпитани около 90 свидетели.

Тодор Тодоров - Чакъра се беше барикадирал във вилата си край Харманли на 10 декември миналата година. В продължение на повече от 20 часа той държа под автоматичен огън с "Калашников" дошлите да го арестуват полицаи. Те трябваше да го отведат в затвора за две години по присъда за кражба на животни и сводничество. Операцията бе ръководена лично от главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов. По заповед на ген. Борисов бе открита стрелба с гранатомет срещу вилата на Чакъра. На следващия ден Тодоров бе намерен мъртъв.

След приключване на разпита генерал Борисов каза пред журналисти, че има следствено дело и без разрешение на прокурора няма право да съобщава каквито ѝ да било факти по него.

"Потвърдих фактическата обстановка, която беше при обезвреждането на въпросното лице и че аз съм дал заповедите, за които става въпрос. Така че, ако има виновен, съм аз", каза генерал Борисов. Той допълни, че по време на престоя му в следствието днес не му е било предявено обвинение.

Според съдебно-медицинската експертиза Чакъра се е самоубил, след като взривил ръчна граната.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?