Адвокат обвини полицията, че нарочно е убила Чакъра край Харманли

Органите на реда са превишили пределите на неизбежната отбрана в случая с Тодор Димов-Чакъра, който бе убит след като стреля по полицаи край Извора на белоногата миналата седмица.

Това заяви адвокат Михаил Екимджиев, председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, пред Дарик радио.

Чакъра отказа да се предаде на полицията и според информация на МВР е изстрелял над 150 куршума по полицаите. Накрая в операцията бе включен отряда на баретите, а снайперисти атакуваха вилата му с ръчни противотанкови гранатомети. Инцидентът стана на 11 декември, по време на тридневната операция на МВР за залавяне на хора с влезли в сила присъди и висящи дела.

Чакъра е трябвало да влезе в затвора заради склоняване към проституция и кражби на животни.

Според адвокат Екимджиев, в момента, в който са били включени противотанковите гранати, "е повече от очевидно, че целта на полицаите не е била някак си да го респектират, не е била да го заловят, а е била насочена пряко към неговото физическо унищожаване".

"Полицията е целяла неговото убийство", коментира адвокатът.

След нощта, в която бе убит Чакъра, главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов заяви, че такава ще е съдбата на всеки, който стреля по полицаи.

Като се позова на това изявление, председателят на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека изрази мнение, че много ръководни длъжностни лица в МВР си присвояват правото да наказват.

Вътрешният министър Георги Петканов обяви, че акцията, при която загина мъжът край Харманли, е била законна. Ген.Борисов пък каза, че е уведомил и премиера за действията, които предприема МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?