Главният прокурор ще иска имунитета на Волен Сидеров

Главният прокурор ще иска имунитета на Волен Сидеров

По всяка вероятност в четвъртък главният прокурор Борис Велчев ще внесе искане в парламента за снемане депутатския имунитет на лидера на “Атака” Волен Сидеров.

Сидеров определи това като “активно мероприятие” и каза, че няма да се откаже доброволно от защитата си срещу наказателно преследване.

Преди заседанието на Висшия съдебен съвет в сряда Велчев съобщи, че получил писмо от градския прокурор Бойко Найденов с предложение за сваляне на имунитета на Сидеров във връзка с пътния инцидент на автомагистрала “Тракия” от 7 април.

Искането е във връзка с проверката на данни, уличаващи Сидеров в лъжесвидетелстване, подбудителство към лъжесвидетелстване и подпомагане на лице, извършило престъпление, да избегне наказателна отговорност. Ако бъде повдигнато обвинение за всяко едно от трите престъпления може да се иска до 5 години затвор.

“Искането за свалянето на имунитет не предполага извършване на престъпление, това е отстраняването на една процесуална пречка, за да си свършим работата и да бъдат проверени данни за извършване на престъпление", обясни главният прокурор.

Тъй като то не е свързано с тежки последствия, не виждам причина да не подкрепя искането на градския прокурор, каза Велчев.

Той съобщи още, че според окръжния прокурор на Пазарджик няма данни в нощта на 7 април да е извършен опит за атентат срещу лидера на “Атака”, каквито бяха твърденията на Сидеров.

В резултат на “атентата” е нанесен побой над 22-годишния Явор Доков, шофирал автомобила, с който се е засякъл автомобилът на Сидеров във въпросната нощ. Впоследствие шофьорът на Сидеров Любомир Бакърджиев направи самопризнания, че той се е саморазправил с Доков и че всичко, което е правил във въпросната нощ, било по нареждане на Сидеров.

Депутатът от “Атака” Павел Чернев пък посочи, че Сидеров му внушил да даде първите си лъжливи показания, според които двамата са пътували заедно по време на инцидента. Целта била да бъде прикрит 23-годишния криминално проявен Бакърджиев.

Чернев се спаси от наказателно преследване, като се възползва от текста в Наказателния кодекс, който разрешава отказ от показания преди да бъде повдигнато обвинение.

На Бакърджиев бе повдигнато обвинение за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди и повреждане на чужда движима собственост.

Сидеров коментира в сряда, че целта на евентуално искане на депутатския му имунитет е той да бъде отстранен от политическата сцена, а партия "Атака" да бъде "обезглавена".

“Позорно включване на прокуратурата в политическата игра”

Това е активно мероприятие и съвпада с датата на организирания от "Атака" протестен митинг срещу разполагането на чужди военни бази у нас, допълни Сидеров. По думите му цялата държавна машина е впрегната за удар срещу него. Това е политически натиск и позорно включване на прокуратурата в политическа игра, коментира той.

Павел Чернев, който бе изключен от “Атака” след като извади наяве манипулациите с фалшивите версии, защити действията на Борис Велчев.

Главният прокурор не е политически играч и функцията му е да съблюдава спазването на закона от всеки един гражданин със или без имунитет, тъй че действията му се базират на конституцията и закона, коментира пред журналисти Чернев.

Преди седмица Велчев потвърди публично, че Чернев ще бъде оневинен, ако оттегли първоначалните си показания.

Преди да бъде изяснена истината за случилото се, вътрешният министър Румен Петков изнесе пред парламента противоречивите свидетелски показания на Чернев и макар да е знаел, че депутатът не е бил на мястото на побоя, насърчи гласуването на декларация на парламента, в която се заклеймяват арогантните хулигански действия на Сидеров и Чернев.

В отговор на въпрос Павел Чернев заяви в сряда, че парламентарната група на “Атака” все още не се събирала, за да решава неговото изключване и той не е имал разговори със Сидеров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?