Големият горски пожар в Хасковско е потушен

Големият горски пожар в Хасковско е потушен

Големият горски пожар в Хасковско вече е потушен, съобщи зинспектор Пламен Петков от Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението", цитиран от БТА.

Заради опасения, че огънят отново може да се разпали, от сутринта по фронта на пожара между селата Спахиево и Сърница дежуриха над 50 пожарникари, служители на Горското стопанство и военни. Тази нощ на пост ще останат три екипа огнеборци.

Според местните хора палежът е умишлен. В тази връзка от пожарната предупреждават, че санкциите за виновниците по закон са между 200 и 2000 лева и дори лишаване от свобода.

Около 1000 дка смесена гора погълнаха пламъците вчера. В борбата с тях се включи и хеликоптер от авиобаза Крумово. На помощ на огнеборците дойдоха земеделски производители и доброволци от близките села. В гасенето се включиха и тридесет и петима военнослужещи и техника от хасковското поделение на Сухопътните войски.

Пожарът избухна в четвъртък към 13.30 часа. Вятърът и високите температури затрудниха гасенето на пламъците и се наложи да бъде поискана помощ по въздух.

За ден в Кърджалийско са възникнали 11 пожара

Само през вчерашния ден в област Кърджали са възникнали 11 пожара, съобщиха от ОД на МВР в областния град.

На девет места в региона са горели сухи треви и храсти, а причината за възникналите огнища е била човешка небрежност.

Най-голяма площ огънят е обхванал в землищата на кърджалийските села Мъдрец и Висока поляна. Там са били засегнати близо 700 декара. Още 40 декара са изгорели в община Черноочене. Останалите пожари са били в общините Ардино, Крумовград и Кирково.

Шест годишен е причинил пожар в дървена постройка в Кърджали при игра с огън. Изгорели са бараката, дървен материал, два велосипеда, кокошки. Лек автомобил "Фолксваген" се е запалил по време на движение в Кърджали. Няма пострадали.

Близо 500 декара широколистна и иглолистна гора изгоряха при пожар край пловдивското село Паисиево в четвъртък, съобщи БНР. Огънят е тръгнал от двора на 73-годишна жена, която запалила отпадъци и сухи треви, а силният вятър го е разпространил. Също поради небрежно боравене с огън в град Раковски са изгорели 150 бали слама.

Жълт код за горещо време в девет области

В девет области в страната е обявен жълт код за горещо време, съобщи Националният институт по метрология и хидрология към БАН.

Опасно високи - между 36 и 39 градуса – са температурите в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Русе, Стара Загора, Кюстендил и Благоевград.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?