Големият избор на държавни шефове започва от транспорта и оръжията

Големият избор на държавни шефове започва от транспорта и оръжията

Шестнадесет министерства, притежаващи пълно или над 50 процента участие в стотици дружества, до края на следващата седмица трябва да обявят конкурси за избор на членовете на ръководствата им, от които при тричленен състав поне единият трябва да е независим. Това задължение произтича от приетия Закона за публичните предприятия, но от всички ведомства, които трябва да сторят това, само транспортното и икономическото министерства са обявили подобни конкурси.

Министерството на транспорта е обявило на сайта си конкурси за директори, избор на един или няколко членове на ръководството на редица дружества, сред които Национална компания "Железопътна инфраструктура", "Холдинг БДЖ", "Летище София", "Летище Горна Оряховица", "Лутище Пловдив", държавните пристанища във Варна, Бургас и Русе, "Български пощи", "Ръководство на въздушното движение". Търси се и шеф на Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура", изпълняващо проекта за 350 млн. лв. за удълбочаване на пристанище Варна, отварящо плавателния път до порта на почетния председател на ДПС Ахмед Доган край Езерово, както и на ново ръководство на "Транспортно строителство и възстановяване", на което без поръчка бяха дадени тези дейности.

На сайта на Агенцията за публични предприятия и контрол (АППК) пък е обявена процедура по номиниране на независими членове на борда на оръжейния търговец "Кинтекс", който е част от "Държавната консолидационна компания" на Министерството на икономиката, казаха ог агенцията пред Mediapool.

За шеф на "Българския енергиен холдинг", за когото енергийният министър Теменужка Петкова каза, че ще има конкурс, не е подавана информация и дори темата е била обсъждана преди десетина дни от ръководството на АППК

Желаещите да управляват държавните транспортни фирми могат да подават своите документи в ресорното ведомство до началото на идната седмица. От тях се иска да представят концепция за развитието на дружествата, за чието управление кандидатстват. Ще минават устно събеседване и писмена оценка като класацията на кандидатите ще става по точки, дадени при оценката за всеки от поставените критерии.

Съмнително е обаче доколко ще е реална конкуренцията при положение, че конкурсите са обявени само на сайта на транспортното ведомство на 12 октомври. Медиите, които биха разпространили информацията и би имало евентуално повече заявили участие, не са уведомени за процедурите.

"Никой не е бил известяван на по-ранен етап за конкурсите, както и за техните условия, включително и настоящите директори", уверяват от Министерството на транспорта пред изданието "Капитал".

Мандатът на директорите ще бъде три години, което създава впечатление, че управляващите от ГЕРБ, чийто мандат изтича идната пролет, се опитват да бетонират свои хора на върховете в държавните компании. От ведомството на Росен Желязков обаче обясняват, че техният мандат ще може да бъде прекратяван при определените в договора им условия, а наследниците им на постовете също трябва да бъдат избрани с конкурс.

Под въпрос е доколко ще са реални или по-скоро формални процедурите, тъй като те ще се провеждат от самите министерства, които досега директно назначаваха ръководните кадри. Само изборът на независимите членове на ръководните органи ще се прави от специално назначена в АППК комисия за номиниране. Тези независими членове на управите трябва да са не по-малко от 1/3 от състава и не повече от половината му.

Самата комисия по номиниране на независимите членове на държавните бордове ще е от девет членове, по трима от АППК, от ведомството за чието дружество се търсят ръководители и трима независими експерти. В нея ще има постоянни и сменяеми членове, обясниха от агенцията за публичните предприятия.

Реално пред тези процедури трябва да минат всички определяни като големи държавни предприятия като "Националната електрическа компания", АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 3", а вероятно и други дъщерни на енергийния холдинг дружества. В обхвата попадат и "Напоителни системи" на земеделското министерство, трите завода ТЕРЕМ на Министерството на отбраната, шестте държавни горски предприятия и много други възлови дружества като АДИС на външно министерство, самата "Държавна консолидационна компания" на икономическото ведомство и например оръжейното предприятия ВМЗ Сопот..

Интересен момент е, че с поправка в Закона за лечебните заведения от началото на октомври, на държавните болници е дадена четиримесечна отсрочка за провеждането на тези конкурси. Така лечебните заведения ще трябва да сторят това до края на февруари 2020 г.

Дали новите изисквания ще доведат до съществени размествания на ръководствата на държавните фирми и ще се постигне анонсирания ефект за по-доброто им управление, предстои да се види.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес