Юбилеен ДАНСwithme срещу властта

Гологърдата свобода поведе недоволството в София

Бунтуващите се срещу Орешарск ръкопляксаха пред посолството на Франция

Манекенката Таня Илиева, пресъздаваща гологърдата Свобода от емблематичната за Френската революция картина на Йожен Дьолакроа “Свободата води народа”, поведе бунта в 30-ия ден от началото на протестa ДАНСwithme.

Юбилейният трийсти ден на протеста в София срещу кабинета на Пламен Орешарски, подкрепян от БСП и ДПС бе подкрепен и от  младоженци и чужденци. Недоволството започна точно преди месец и бе предизвикано от назначението на депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски за шеф на националната сигурност. Въпреки че той бе оттеглен от поста, демонстрантите не се отказват да искат оставката на кабинета, който обаче отказва да се съобрази със събиращите се вкяка вечер няколко хиляди души пред Министерския съвет и дори продължава с назначенията на спорни и скандалрни личности на важни държавни постове.

Около три хиляди души се събраха пред правителствената сграда на площад "Независимост" в центъра на столицата, заявявайки, че няма да се уморят да искат Орешарски да си тръгне. Традиционно след като шествието потегли броят на протестиращите се умножи многократно. В това време традиционно между 100 и 200 души се събраха пред НДК в подкрепа на кабинета .

Протестното шествие срещу Орешарски традиционно се охранява от полиция, а движението му блокира булеварди и кръстовища. В продължение на час множеството пред Министерския съвет скандираше "Оставка” и "Мафия” на фона на надути свирки, тромби и вувузели. През протеста минаха и двама младоженци, които изразиха подкрепата си за исканията на демонстраните.

Към протестиращите за трета поредна вечер се присъедини и група белгийци, дошли на почивка в страната. По думите им, цитирани от Дарик радио,  те са солидарни с българския народ и затова се включват активно в протестните действия. Според тях българите трябва да имат доста търпение и кураж, за да могат да постигнат целите си. Сред хората на площада пред Министерския съвет се забелязват още много чужденци.

Малко след 19.30 часа протестиращите потеглиха към сградата на Народното събрание, водени от възстановка на шедьовъра на художника Дьолакроа "Свободата води народа", увековечила Френската революция. Момиче с една гола гърда, в компанията на младежи, облечени като революционери, поведе шествието към парламента под звуците на европейския химн "Ода на радостта" и "Марсилезата”. Групичката, която организира пърформънса вече няколко пъти очарова протестиращите с креативността си. Младите бунтари погребаха партиите, ожениха ги за мафията, показаха им, че са кукли на конци и се маскираха като червени, разгневени пенсионерки.

В събота с високо вдигнати шпаги, скандиращи "Революция", "Нас не ни е страх" и "Победа", те отидоха пред парламента, където е засилено полицейското присъствие в района на парламент. Металните заграждения, обозначаващи зоната за сигурност, са захванати със скоби една за друга, за да се избегнат сблъсъци, до каквито се стигна преди две вечери, когато част от демонстрантите се опитаха да разбутат загражденията.

Гологърдата Свобода поведе шествието по бул. “Цар Освободител”, което промени маршрута си, за да засвидетелства уважението си към позицията на посланиците на Германия и Франция, обявили се срещу олигархичния модел на управление на България. От Орлов мост шествието продължи не по бул. “Цариградско шосе”, а зави по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” по посока парка “Заимов”. Зави по ул. “Оборище” и стигна до посолството на Франция. Там протестиращите спряха и ръкопляскаха.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?