Голям пожар край полигона на ВМЗ Сопот застраши близки села

Ръководството на военния завод твърди, че вината за огнената стихия не е негова

Голям пожар край полигона на ВМЗ Сопот застраши близки села
Голям пожар избухна край полигона на ВМЗ-Сопот и заплаши първите къщи на селата Анево и Климент. 
 
Горят предимно сухи треви, но огънят е засегнал лозов масив, както и фургон, намиращ се в близост. Според различни информации са изгорели около 400 дка частни лозя. 
 
Според кмета на Сопот Деян Дойнов пламъците тръгнали, след като оръжейниците тествали боеприпаси на полигона. Според него е прехвръкнала искра, запалила е сухите треви, а пламъците бързо се прехвърлили на полето.
 
Директорът на ВМЗ Сопот Иван Гецов обаче отхвърли версията на кмета, че изпитания са довели до пожара. Всеки ден правим изпитания, включително и днес, заяви той пред bTV.
 
Малко по-късно обаче от завода признаха, че са причинили пожар в района по време на планирани изпитателни действия, но той е локализиран и потушен. В същото време извън територията на държавното дружество - южно от Подбалканския път София-Бургас, бил избухнал друг пожар, за който заводът няма вина. 
 
Сигналът за огнената стихия е постъпил в пожарната в Сопот към 15 ч. Незабавно към мястото са насочени противопожарни екипи. Районът е заграден и са предприети действия по погасяване на огъня.
 
Седем екипа са ангажирани в погасяването на пожара, съобщиха от МВР.
 
Няма пострадали хора. 
 
Гърмежите, които гражданите са чули, са от тестването на боеприпасите.
 
През 2015 година един човек загина, а четирима бяха тежко ранени при взрив на полигона в село Анево към ВМЗ-Сопот. Инцидентът тогава стана при експериментални стрелби.
 
В момента във ВМЗ Сопот предприятието работят 4 600 души. Средната заплати е 1 052 лв.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?