Голямо поражение за партията на Меркел в Северен Рейн-Вестфалия

На изборите в най-голямата провинция християндемократите получават най-ниския резултат след Втората световна война

Ханелоре Крафт

Консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел претърпяха огромно поражение на изборите за ландтаг в най-голямата провинция Северен Рейн-Вестфалия, получавайки най-ниския резултат след Втората световна война, предаде Ройтерс в неделя.

Според прочувания, поръчани от обществения тв канал АРД, християндемократите са подкрепени само от 26 на сто от избирателите при 35 на сто на предишните избори през 2010 г.

Левоцентристката Социалдемократическа партия получава 39 на сто от гласовете - достатъчно, за да формира стабилна коалиция с Партията на зелените, която печели 12 на сто.

Двете леви партии управляваха с правителство на малцинството през последните две години начело с популярната социалдемократка Ханелоре Крафт, чиято решителна победа днес може да я направи знаменитост на национално ниво, посочва Ройтерс.

Новата Партия на пиратите, която се бори за свободен интернет, продължава своя възход на регионално равнище, влизайки в четвърти провинциален парламент, показват също резултатите от социологическите проучвания сред гласоподавателите след излизането им от избирателните секции.

Норберт Рьотген, на когото се гледаше доскоро като на приемник на германския канцлер Ангела Меркел, подаде оставка като регионален лидер на християндемократите в Северен Рейн-Вестфалия, предаде ДПА.

Минути след края на гласуването Рьотген, който се домогваше до поста премиер на провинцията, прие загубата на ХДС като "лична" и обяви, че подава оставка от председателския пост.

"Мъчително е и много болезнено", каза 46-годишният лидер пред привърженици в Дюселдорф. Той не спомена нищо за напускане на поста си на федерален министър за околната среда, посочва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят