"Икономист" след изборите в най-голямата германска провинция:

Съдбата на Меркел зависи повече от събитията в Атина, отколкото в Дюселдорф

Според "Файненшъл таймс" и германските избиратели са отхвърлили строгите бюджетни икономии

Съдбата на Меркел зависи повече от събитията в Атина, отколкото в Дюселдорф

На какво се дължи огромното изборно поражение на Християн-демократическия съюз на канцлера Ангела Меркел в най-голямата германска провинция – Северен Рейн- Вестфалия? На местни фактори или на общата лява вълна в Европа на съпротива срещу лансираните в най-голяма степен от самата Меркел мерки за икономии? Доколко тези избори са показателни за настроенията в цяла Германия и за шансовете на християндемократите на следващите федерални избори през есента на 2013 година?

Това са основните въпроси, около които се съсредоточават коментарите на големите западни медии, след като партията на Ангела Меркел получи най-лошите си от Втората световна война насам резултати на изборите в неделя в Северен Рейн-Вестфалия.

"Икономист": Причината не е в Меркел и нейните идеи за икономии

Със сигурност мнозина ще кажат, че случилото се в Северен Рейн Вестфалия е част от лявата вълна и съпротивата срещу мерките за икономии, които доведоха до победата на Франсоа Оланд във Франция, и че тази тенденция вещае загуба на Меркал на федералните избори през 2013 година. Може би Оланд ще дойде утре в Дюселдорф да се срещне с Ханелоре Крафт, вместо в Берлин с Ангела Меркел. Подобно заключение е малко преждевременно, коментира онлайн изданието на сп. "Икономист".

Основната причина за слабото представяне на ХДС в Северен Рейн Вестфалия не беше Меркел, нито пък нейните идеи за затягане на коланите в цяла Европа. Причината беше катастрофалната кампания, проведена от основния кандидат на партията ѝ Норберт Рьотген, който е и министър на околната среда във федералното правителство. Рьотген се колебаеше дали при евентуална загуба ще се върне в Берлин, поради което и ангажиментът му към кампанията в Северен Рейн Вестфалия изглеждаше половинчат. За ужас на Меркел, той твърдеше, че вотът ще е референдум за начина, по който тя се справя с европейската криза. Неговите колеги в Берлин бързо го опровергаха, пише "Икономист".

По същия начин, победата на социалдемократите се дължи до голяма степен на популярността на г-жа Крафт (лидерът на СДП в провинцията Ханелоре Крафт – бел. ред.), прагматична съпруга на електроинженер от Рур, която умело ръководеше коалицията на малцинството със Зелените. Рьотген се опитваше да представи Крафт като левичарка, привърженичка на по-големите разходи. Вместо това, избирателите възприеха нейните аргументи за по-големи инвестиции сега в образованието и други "превантивни" социални политики, чрез които ще се спестят държавни пари в дългосрочен план.

Но би било твърде преувеличено да се приеме, че резултатите в Северен Рейн Вестфалия са предвестник за федералните избори догодина, пише "Икономист". Меркел си остава най-популярният политик в Германия. Докато много страни в Европа закъсаха, германската икономика е относително силна, а безработицата – сравнително ниска. Германските избиратели оценяват това. Националните проучвания показват, че партията на Меркел ХДС води пред ГСДП с шест процента. И не е ясно дали социалдемократите могат да предложат убедителна алтернатива на Меркел догодина.

Крафт, която изглежда най-силният потенциален кандидат, се е посветила на Северен Рейн Вестфалия.

В помощ на Меркел също така е възходът на Пиратската партия, която за прът път спечели места в местния парламент на Северен Рейн Вестфалия. Това е четвърти по ред изборен успех на Пиратите от септември миналата година. Ако партията успее да влезе в Бундестага догодина, за социалдемократите и Зелените ще е трудно да формират коалиция.

Всичко това не означава, че бъдещето пред Меркел е безпроблемно. Шеметното възстановяване на Партията на свободните демократи, които са младши партньор в управляващата коалиция на Меркел, не е задължително добра новина за християндемократите. Свободните демократи, известни като партия на бизнеса, тръгнаха надолу, откакто влязоха в правителството и само допреди няколко седмици изглеждаха като пред прага на смъртта. Но тяхното силно представяне на изборите в Шлезвиг – Холщайн на 6 май им осигури 8.2% от гласовете и връщане в местния парламент.

Още по-впечатляващи са техните 8.6% на изборите в Северен Рейн Вестфалия, тъй като показват по-добър резултат от този през 2010 г.  Това се дължи главно на техния основен кандидат, харизматичния Кристиан Линдер, който се справи далеч по-добре с кампанията в полза на мерките за икономии, отколкото кандидата на ХДС Рьотген. Много от поддръжниците на свободните демократи бяха бивши гласоподаватели на ХДС, отвратени от Рьотген.

Най-голяма грижа за Меркел обаче си остават темите, в които тя е най-силна: икономиката и начинът, по който се справя с кризата на еврото. Еврозоната може да се разпадне, ако Гърция бъде принудена да напусне единната валута след едни нови избори, най-вероятно през юни. Това може да създаде проблеми на германската икономика и да накърни репутацията на Меркел като кризисен мениджър. Съдбата на германския канцлер зависи много повече от събитията в Атина, отколкото от тези в Дюселдорф, заключава в анализа си "Икономист".

"Файненшъл таймс": Избирателите отхвърлиха строгите бюджетни икономии

"Германските избиратели отхвърлиха строгите бюджетни икономии в ключово важен вот", е заглавието на британския "Файненшъл таймс". Това ще насърчи социалдемократите и зелените да водят кампания за червено-зелена коалиция на национално ниво, когато Меркел се яви за нов мандат на парламентарните избори през есента на 2013 г., пише британският икономически всекидневник.

Гласоподавателите в най-населената германска провинция дадоха огромна победа на левоцентристите и нанесоха тежък удар на консерваторите на Ангела Меркел. Това се тълкува като отрицателна реакция на кампанията на канцлерката за строги бюджетни икономии в Европа, пише "Гардиън".

Партията на канцлера Ангела Меркел претърпя тежко поражение в най-населената провинция на Германия вчера, което вероятно ще одързости политическите ѝ опоненти както у дома, така и в чужбина в момент, когато европейската дългова криза навлиза в критична нова фаза, пише в. "Ню Йорк таймс".

Меркел и ХДС се надяваха да привлекат избирателите с твърдата си линия към Европа и описваха Крафт почти като местна версия на предизвикващите оплаквания у германците прахосници в Гърция, Португалия и други икономически затруднени страни в Европа, отбелязва вестникът. Вместо това гласоподавателите дадоха решителна победа на Крафт, която увеличи задлъжнялостта на провинцията, но назначи повече полицаи и учители и премахна таксите за висше образование. "Отново превърнахме хората в централен фактор", заяви снощи Крафт.

С почти 18 милиона жители Северен Рейн-Вестфалия съставя над една пета от населението на Германия. Тежка загуба за социалдемократите в тази провинция през 2005 г. доведе до поражението на канцлера Герхард Шрьодер и поемането на поста му от Ангела Меркел, припомня "Ню Йорк таймс".

Една седмица след като избирателите в Гърция и Франция показаха, че повече не искат политика на строги бюджетни икономии, германците от западната провинция Северен Рейн-Вестфалия избраха Социалдемократическата партия, която е силно критична към тази политика на канцлерката Ангела Меркел, пише френският "Фигаро".

Макар и партията ѝ да търпи изборни поражения, Ангела Меркел изглежда продължава да се радва на висок личен рейтинг. Допитванията на национално ниво сочат, че германците са ѝ благодарни, че прокарва политика на строги бюджетни икономии за лекуване на изпадналата в тежко състояние еврозона, отбелязва вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа