Горанов е твърдо срещу намаляването на ДДС за храни и лекарства

Владислав Горанов, сн. БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов е твърдо против намаляването на Данъка върху добавената стойност (ДДС) за храни и лекарства. Това става ясно от писмения отговор на министъра на депутатски въпрос, съобщи БГНЕС.

“Въвеждането на диференцирани ставки за храни и лекарства ще доведе до бюджетни загуби”, посочва е Горанов.

“При въвеждането на диференцирана ставка на ДДС от 10 на сто за храни и лекарства очакваната загуба за бюджета е в размер на 1.094.2 млрд. лв.”, посочва министърът и уточнява, че отрицателният бюджетен ефект може да бъде компенсиран само или с увеличение на ДДС за останалите стоки или с увеличение на преките данъци. Повишаването на стандартната ставка на ДДС над 20% ще доведе до инфлационен натиск върху цените и потреблението, смята Горанов.

Финансовият министър обяснява още, че в последните години държавите-членки на ЕС са предприели мерки за ограничаване прилагането на намалени ставки на данъка или за увеличаване на техния размер. Наред с това въвеждането на диференцирана ставка на ДДС увеличава рискът от данъчни измами и укриването на данък добавена стойност, тъй като се създава възможност за неправилно деклариране и неправилно прилагане на режима на намалената ставка с цел минимизиране на данъчните задължения.

В заключение Горанов посочва, че националната данъчна система е структурирана по начин, по който основният дял от приходи в държавния бюджет се формира от постъпленията от ДДС и акцизи, а прилаганата дългогодишна данъчна политика в България е за ниски преки данъци и за неутралност на ставките за косвените данъци, в което влиза единната ставка на ДДС. Политиката в областта на ДДС за целия период от неговото въвеждане в България преди 21 години винаги е била за една-единствена единна ставка, завършва отговорът на министъра.

Преди лятната ваканция депутати от левицата внесоха в парламента предложение за намаляване на ДДС за бебешките стоки, а намаляването на ставката за лекарствата е една от препоръките към страната на Световната банка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?