Готов е списъкът с цесиите и придобитите активи на КТБ

Мартин Димитров очаква финансовият министър в петък да каже публично кои са

Готов е списъкът с цесиите и придобитите активи на КТБ

Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) са отговорили на Министерството на финансите (МФ) относно броя, общата сума и кредитите за оспорване на извършените прихващания в банката към 31 декември 2015 г. Те са предоставили данни и за лицата, придобили вземания от КТБ след поставянето ѝ под специален надзор.

Това става ясно от седмичния отчет на Лазар Илиев, Ангел Донов и Кристи Маринова за периода 18-22 януари, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Отговорите на синдиците до финансовия министър Владислав Горанов са по повод запитвания от неназовани народни представители.

Двата въпроса, описани в отчета на синдиците, бяха зададени от депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов. Те все още не са получили отговор на поставените въпроси.

Надявам се в петък финансовият министър Владислав Горанов да отговори в парламента кой е придобил активите на фалиралата банка, каза Маритн Димитров пред Mediapool.

Двамата депутати от РБ настояват и докладът на международната компания "Аликс Патрнърс", която през юни 2015 г. беше наета да проследи активи на КТБ, да бъде оповестен публично.

Владислав Горанов обаче засега отказва да се изнасят публично данни от доклада с аргумента, че ще се затрудни събирането на вземанията.

По отношение текущата работа на международната компания, в отчета на синдиците пише, че "продължава привеждането в изпълнение на конкретни действия по казуси, свързани със събиране на вземанията на КТБ въз основа на направените препоръки".

Общо 70 521.40 лв. са събрали синдиците на КТБ от предприети от тях правни действия по осребряване на вземанията на банката в периода 18 – 22 януари.

От тях 14 533.66 лв. са от юридически лица по дължими от тях кредити, 49 142.98 лв. - от физически лица, а 6844.76 лв. са вземания, класифицирани в графа "други".

През седмицата 11-15 януари синдиците са върнали общо 471 179.46 лв. в банката. По-голямата част от парите - 465 186.36 лв., е от реализирана доходност по държавни ценни книжа. Останалите средства, събрани по дължими кредити, са около 6000 лв.

Тримата синдици са изпратили искане до Фонда за гарантиране на влоговете в банките за одобряване на бюджета за разноските по несъстоятелността на КТБ за февруари.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес