Часове преди референдума

Гръцки банки може да задържат 30% от депозитите

Варуфакис очаква споразумение с кредиторите в понеделник независимо от резултата

Банките в Гърция подготвят спасителен план, според който ще бъдат конфискувани част от депозитите на клиентите, за да се предотврати по-сериозен финансов колапс. Според все още неофициална информация се подготвя т.нар. подстрижка от поне 30% за всички депозити над 8000 евро и този сценарий е изключително вероятен за поне една банка, съобщи ”Файненшъл Таймс”.

Финансовият министър Янис Варуфакис отхвърли информацията, като я определи за ”зловреден слух”, но авторитетното издание твърди, че подобна мярка може да бъде  част от сделка за рекапитализиране на банките, договорена с кредиторите от ЕС, ЕЦБ и МВФ. Задействане на плана може да стане след като ЕЦБ обяви банките за изпаднали в несъстоятелност или ако спре отпускането на аварийна ликвидност.

Подобно развитие на ситуацията прилича на плана за оздравяване, договорен от Кипър през 2013 г., когато средствата на клиентите над гарантираните депозити от 100 000 евро бяха конфискувани, за да се укрепят банките.

Часове преди референдума в неделя гръцкото общество остава силно разделено дали да приеме условията на кредиторите по спасителната програма на страната, като крайният резултат ще бъде определен от колебаещите се. Социологическите изследвания преди допитването показват близки резултати, като разликата е в рамките на един процент.

Анализаторите отбелязват, че много от гражданите са разколебани след затварянето на гръцките банки и ограничаването на паричните суми за теглене, за което допринасят и слуховете за изчерпване на основни стоки в магазините и предстоящи лишения.

Никос Архонидис от Гръцката търговска асоциация (PEA) съобщи, че “някои супермаркети са много загрижени, защото не могат да прогнозират как ще се развие ситуацията“. Запасите от месо, сирена, плодове и зеленчуци ”са в риск да намалеят в предстоящите седмици”.

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заяви oт своя стана, че очаква споразумение с международните кредитори на Гърция в понеделник независимо от изхода на референдума в страната.

"Не слушайте онези, които казват, че предложението вече не е на масата - разбира се, че още е там, защото това е, което те искат", каза Варуфакис в интервю за германския в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Може да се стигне до еднократна такса за малките вложители

На този фон ”Файненшъл Таймс” посочва, че в Гърция влоговете са гарантирани също до 100 000 евро, както изискват и директивите на ЕС, но фондът за гарантиране в момента имал едва 3 млрд. евро - твърде малко в случай на банков колапс.

Според ”Файненшъл Таймс” след половин година ликвидиране на депозити са останали малко сметки с над 100 000 евро. Цитиран от изданието анализатор посочва, че звучи разумно да се вземат пари на малките вложители, което дори може да се оформи като еднократна такса. 

Председателката на Асоциацията на гръцките банки Лука Кацели обаче също е на мнение, че твърденията на изданието са "напълно неоснователни" и са "единствено в сферата на фантазиите".

"Няма такива сценарии в никоя гръцка банка, дори като някакви теоретични упражнения", каза тя.

Гръцките банки са затворени от понеделник, когато бе наложен капиталов контрол за предотвратяване на банковото източване след като воденото от Сириза правителство реши да  проведе референдум за условията по спасителния план, който то по-рано отхвърли.

В същото време Лука Кацели каза, че в банковата система е останал "ликвиден буфер" от само 1 милиард евро, които стигат само за един ден.

"Ликвидността е осигурена до понеделник, след това всичко зависи от решението на Европейската централна банка", каза Лука Кацели, която е директор на NBG - най-голямата частна банкова група в страната.

Ципрас обвини кредиторите в тероризъм

Малко преди референдума премиерът Ципрас призова отново гърците да обърнат гръб на ”тези, които тероризират страната”. Пред свои симпатизанти на поредната демонстрация преди вота Ципрас каза, че се гласува за това не дали страната да остане в Европа, а дали гърците да живеят достойно в нея.

Неговите опоненти обаче го обвиняват, че рискува бъдещето на страната.

Варуфакис продължи риториката в подобен стил и също наблегна на определения като ”тероризъм”.

”Това, което кредиторите правят с Гърция, си има име – тероризъм. Това, което Брюксел и тройката искат днес е ”да“-то да спечели, за да могат да унижат гърците “, заяви Варуфакис пред испанския всекидневник El Mundо в събота.

Ако гърците подкрепят условията на кредиторите, правителството на Ципрас може да падне и страната да влезе в нова политическа нестабилност, отбелязва Ройтерс.

Според Варуфакис обаче Европа може да загуби повече от Гърция.

"Ако Гърция се сгромоляса, един трилион евро ще бъдат загубени. Това са прекалено много пари, за да може Европа да си го позволи", смята Варуфакис.

Разлика в рамките на процент

По данни от последното проучване на общественото мнение, с ”да“ са готови да гласуват 44.1 % от гърците, а с ”не“ – 43.9 %.

Два гръцки митинга в петък показаха разделението на страната. Пред 25 хиляди поддръжници в Атина Алексис Ципрас настоя гражданите в страната да кажат ”не“ на европейския ултиматум, като обяви, че ”никой не може да игнорира тяхната ”страст и оптимизъм“.

 “Tова, което искат от нас, е да приемем вече робство”, казва Ермиони Тенекиду, 54-годишен учител.

По същото време в столицата се състоя и контра-протестен митинг от 22 хиляди души, които издигнаха проевропейски лозунги и изразиха опасения от излизане от еврозоната и връщане към гръцката драхма. Според обобщението на един от протестиращите, страховете на тази част от гръцкото общество са, че ”извън еврото има само бедност“.

Споделяне

Още от Европа