"Олигархията и демокрацията са смъртни врагове"

Гражданите се оплакаха на Рединг от корупция, зависими медии и липса на перспектива

Еврокомисарят: Българите трябва сами да си решат проблемите, ЕК ще оказва натиск

Сн. БГНЕС

Корумпирано правителство, зависими медии, лошо правосъдие, липса на перспектива за младите и недостигащи до малките фирми евросредства. Това бяха основните послания, които гражданите отправиха по време на диалога си със заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) Вивиан Рединг във вторник. Красноречиво доказателство за загубата на доверие към българския политически елит бяха отправените настойчиви призиви ЕК да се намесва по-категорично и да показва слабостите на управлението у нас, дори бяха изразени очаквания към комисията за провеждане на реформи в България.

 

В отговор Рединг заяви, че ЕК не може да замени правителството и няма правомощия да му иска оставката. Отговорност на гражданите институциите да бъдат силни, каза еврокомисарят. Тя е трогната от желанието на българите да се борят срещу корупцията в името на демокрацията. ЕК ще упражни натиск върху правителството да се бори с корупцията, каза Вивиан Рединг и припомни и мониторинговия механизъм за България в областта на правосъдието и вътрешния ред.

 

Тя отправи призив към партиите да чуват гласът на народа при взимането на решения.

 

Олигархията и демокрацията са смъртни врагове и не могат да съществуват заедно, заяви Рединг.

 

“Ясно казах на двете големи политически партии в България – забравете миналото, говорете за бъдещето, седнете на масата, за да изведете страната напред, спрете политическите кавги“, продължи тя.

 

Дискусията, продължила около два часа и половина, е част от инициираните от ЕК публични дебати с европейските граждани относно бъдещето на Европа.

 

В нея участва и президентът Росен Плевнелиев, който заяви, че демокрацията се нуждае от пазарна, а не олигархична икономика; от независими, а не монополни медии и правораздавателна система, която да не отсъжда в полза на силните.

 

Гражданите поискаха евромониторинг на парламента и корпус за реформи

 

Основен акцент в повечето изказвания на гражданите беше желанието ЕК да се намеси по-сериозно в България, като имаше и екзотични предложения за постоянен европейски мониторинг в парламента, който да доведе до пълна промяна, а така също и да бъде изпратен корпус в България от европейски юристи и други експерти, които да проведат реформите у нас. Бе отправена и молба ЕК да не позволява на правителството на Пламен Орешарски да взима още заеми и да превърне България във “втора Гърция“.

 

Присъстващите на дискусията се оплакаха от нарушаване на основни човешки права и представиха лични казуси.

 

Общият тон на изказванията обаче бе насочен остро срещу сегашното правителството и политическия елит.

 

Конкретни бяха исканията за по-сериозен контрол върху еврофондовете, като гражданите обявиха, че в България се злоупотребява с тях и са източвани.

 

Рединг: За нас беше облекчение, че гражданския глас срещу Пеевски се чу

 

"Ние ви помагаме, можем да ви насочваме, но вие, гражданите, сте тези, които трябва да се грижите институциите да са силни", заяви от своя страна Рединг. "Казвате - няма проблем с Европа, но имаме с моето правителство, но кой отговаря за вашето правителство - това сте вие, българите", коментира тя.

 

"Вие протестирахте срещу една номинация и тя веднага бе отменена. За нас бе голямо облекчение, че гражданският глас се чува. Вземете нещата в свои ръце, бъдете следващите в парламента. Не бъдете само на улиците", обърна се Вивиан Рединг към гражданите на България.

 

"В Брюксел уважават правото на държавите членки да решават сами вътрешните си въпроси, но някои ситуации имат отражение в Съюза като цяло“, допълни тя.

 

"Никой няма право да се намесва в медиите...Това е проблем, който сами трябва да си решите. Вие, хората, трябва да покажете, че не сте съгласни с подкупни журналисти и несвободни медии”, продължи еврокомисар Рединг.

 

По повод намерението на правителството да вземе нов заем, Рединг коментира ,че Европа разглежда начините, по които националните бюджети се изграждат, за да се види дали парите се влагат в инвестиции в бъдещето или в краткосрочна консумация и предупреждава, ако се влагат много пари в краткосрочна консумация, защото това означава, че следващото поколение ще трябва да плаща тези пари.

 

"Удобно е, знам, защото, когато политиците дават нещо на хората, хората ще ги обичат. Но хората ме обичат сега, а децата ми ще ме намразят, защото съм направил нещо, което е добро за седмица, а лошо за тези, които ще трябва да връщат парите", коментира еврокомисарят.

 

Олигархията и демокрацията са смъртни врагове“

 

“Призовавам партиите ви да създадат такава система, че гласът на народа да се чува, преди да се вземе политическо решение. Всяка държава има нужда от силни институции и демокрацията има нужда от силни институции. Защо се боря за реформи с министрите – за силна съдебна система. Защото силната демокрация има нужда от стабилно, силно правосъдие. Борим се с корупцията, тя изяжда отвътре демокрацията“, заяви Рединг.

 

"Или има олигархия, или демокрация, двете в едно ги няма", отбеляза тя.

 

"Корупция, олигархия, липса на справедливост в работата на институциите, отчаяние – това чувам от гражданите, откакто съм пристигнала в България. Демокрация не може да работи така. Тук не се намесвам във вътрешните работи на България...Една от причините, поради която не сме премахнали механизма за оценка и сътрудничество е, че се използва за упражняване на натиск за независими институции, които да работят”, посочи тя.

 

"Политиката е служба за народа, а не службичка", каза още Рединг.

 

Плевнелиев: Народът е възроден и си иска държавата

 

На събитието присъства и президентът Росен Плевнелиев, който заяви в началото, че 2013-а е годината на българското гражданско общество - годината, в която българите излязоха да променят и зададат дневния ред на политиците и институциите. “Много често се задаваха въпроси дали "Радка пиратка" не измести "Върви, народе възродени". Вие виждате един възроден народ, който казва: не, ние искаме своята държава“, заяви той.

 

“Няма нищо лошо в това гражданите да са на улицата, защото те задават посоката. Днес основното задължение на политиците е да чуем, нищо повече, да чуем вас, вашия дневен ред, народът е този, който посочва посоката, този, който изисква и очаква”, посочи президентът.

 

“Надявам се българските политици, в това число и аз, да не пропуснат историческия шанс и да не произведат историческия срам да не се отвърне на подадената ръка от гражданите за промяна. Изводът от днешния дебат е, че българите са най-проевропейската нация. Това го показва и статистиката”, заяви държавният глава.

 

“Позволете ми да благодаря на комисар Рединг за нейната великолепна инициатива, която събира европейските граждани от всички кътчета на Европа за дебат. В България ври и кипи, гражданите са на улицата, те искат, имат мнение, те задават посоката, и затова няма нищо лошо днес да има такъв дебат“, каза Плевнелиев.

 

По време на диалога с гражданите беше проведена и анкета сред присъстващите, които по електронен път отговориха на въпроси като “Смятате ли, че ви се чува гласът в Европа?“. 68% отговориха с "не". Според Рединг това е близо до средните стойности за Европа. Над 90% заявиха, че ще гласуват на изборите за Европейски парламент.

 

Докато течеше събитието пред Военния клуб са се събрали няколко десетки протестиращи срещу кабинета на Пламен Орешарски.

 

Единственият представител на управляващите, забелязан на дискусията, бе министърът на правосъдието Зинаида Златанова, която е бивш шеф на представителството на ЕК в България.

 

След пристигането си в София в понеделник Вивиан Рединг се срещна с президента Плевнелиев и вицепремиера Златанова, но нямаше срещи с други представители на правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа