"Гучи и "Диор" спират ревюта и снимки със супер слаби модели

Идва краят на кльощавите манекенки на модния подиум

Две френски модни къщи, които стоят зад модни линии като "Гучи" и "Кристиан Диор", обявиха, че спират да използват в свои ревюта и снимки на каталози за бельо супер слаби модели, предаде ББС в сряда.

Компаниите LVMH и Kering, които са най-големите в световния моден бизнес,предприеха тази стъпка след продължителни критики, че модната индустрия поощрява диетите, водещи до хранителни разстройства.

Така вече манекенките, които ще се качват на котешката пътека и ще се появяват на снимките на двете модни къщи, трябва да са размер над френския 32, която се равнява на британския номер 6 или на нулевия размер в САЩ. При мъжете минималният размер е европейският 44.

Освен това вече компаниите няма да използват модели на възраст под 16 години в представянето на колекции за възрастни.
 
Сред брандовете на двете френски модни къщи са също така "Живанши", "Ив Сен Лоран", "Александър Макуин", "Томас Пинк", "Фенди" и "Стела Макартни", както и  "Луи Вюитон".

Вестник "Сън" припомня, че през май 2017 г. Франция забрани на сцената да се качват прекалено слаби модели и задължи компаниите да разполагат с медицинско свидетелство, че манекените им са в добро здравословно състояние.

Решението на Kering и LVMH се оповестява по-малко от 24 часа преди началото на едно от най-големите събитията в модата - Седмицата на модата в Ню Йорк. Двете модни къщи очакват техните действия да бъдат последвани и от останалите компании в бранша.

Споделяне

Още от Общество

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?