Хамстер подкара камион

Хамстер, тежащ само 175 грама, подкара тежък 15 тона автомобил при демонстрация на иновационните възможности за управление на камион на "Волво".

Показвайки система, при която електродвигател замества мускулната сила на водача, експерти от компанията слагат на волана на изкачващ се в испанска кариера камион малкото животинче. То "управлява" тежката машина чрез специално монтирана “въртележка за хамстери” на волана и е насочвано с морков за извършването на завоите по водещия нагоре път.

"При ниски скорости, тежко натоварения камион е толкова лесен за маневриране, че може да се управлява само с един пръст, а когато шофирате по магистрали, системата за динамично управление предлага ненадмината стабилност,“ казва Йан-Инге Свенсон, инженер разработки на софтуерни системи във "Волво".

“Каскадата на хамстера” е поредното клипче на компанията, в което тя демонстрира иновациите на камионите си. Само преди дни нейният президент Клас Нилсон прекара два часа, стъпил върху предния панел на камион, висящ, закачен на кука във въздуха на над 20 метра височина. В друго филмче състезателката по слаклайнинг (нов екстремен спорт за подскоци, салта и танци върху въже – бел. ред.) Фейт Дики балансира върху въже, опънато между покривите на два камиона, които се движат с пълна скорост по магистрала, за да покаже подобрената стабилност и управление на камионите "Волво".

Споделяне

Още от Общество

Къде му е мястото на Бойко Борисов?