Хаос и задръствания по пътя към връх Шипка, множеството освирква властта

Огромни опашки от автомобили се образуваха на Шипка. Близо два часа бяха необходими за да се излезе от върха към подножието. Причина бяха няколко инцидента и неправилно паркирали автомобили. БГНЕС

Хиляди българи се качиха на историческия връх Шипка, за да отдадат почит пред подвига и саможертвата на героите на Шипка и да отбележат 138-та годишнина от Освобождението на България. Голяма част от тях обаче попаднаха в капана на голямо задръстване в района на връх Шипка, предаде бТВ.


Церемонията започна с близо час закъснение заради задръстванията от двете страни на прохода Шипка. Над 5000 автомобила задръстиха пътя и от казанлъшка, и от габровска страна.

Зрителка на бТВ съобщи за липсата на каквото и да е организация при изкачването на върха:" Стотици българи и техните деца бяха лишени от възможността да празнуват най-българския празник на това свято място”, казва жената.

Коли и автобуси са останали в капан в края на село Шипка, включително общински автобуси, организирани от община Казанлък за извозване на желаещите да празнуват на Шипка.

Единствената възможност за хората да стигнат до мястото на тържествата е била да изминат 12 км пеш, възмущава се Ива Драганова.


Националният празник бе помрачен от катастрофи в района на върха, огромно задръстване от автомобилите на дошлите граждани и възмутени възгласи по адрес на официалните лица, предаде БГНЕС.

Бурни освирквания и викове "оставка" посрещнаха официалните лица, изкачили се на връх Шипка да отдадат почит пред героите, загинали за българската свобода. При споменаване от водещия на имената на вицепрезидента Маргарита Попова, която лично присъства на честванията на върха, на министър-председателя Бойко Борисов и на министъра на образованието Меглена Кунева, множеството крещеше "Оставка". Аплодисменти обаче получиха кметът на Казанлък Галина Стоянова и кметът на Габрово Таня Христова.

След края на официалната част дойде време на множеството да се отправи по колите си и да слезе от върха. Движението обаче - от и към връх Шипка, бе напълно блокирано.

Причина бяха станалите две катастрофи в двете посоки на прохода и от казанлъшка, и от габровска страна.

При инцидент на пътя бе блъснат младеж. Линейката трудно стигна до пострадалия, заради тежки трафик. Раненият е откаран в болница.

По-късно втора катастрофа тотално затапи прохода Шипка. Хиляди хора бяха принудени да стоят в автомобилите си блокирани докато текат следствените действия по изясняване на причините на двата пътни инцидента.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?