Хартиеният билет за градския транспорт в София става 1.50 лв. напролет

Картите няма да поскъпват, пускат поръчка за нова система за таксуване

Йорданка Фандъкова. Снимка: БГНЕС

Хартиеният билет за градския транспорт да стане 1.50 лв. Не се предвижда да поскъпнат електронният билет и картите за градския транспорт. Това предлага Центърът за градска мобилност (ЦГМ). Решението предстои да вземе Столичният общински съвет в следващите месеци, като се очаква това да стане до април, научи Mediapool от ЦГМ и съветници.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че очаква предложенията на ЦГМ "до месец, два". Тя не се ангажира каква ще бъде цената на билета и отбеляза, че е за насърчаване на пътуванията с карта.

В края на ноември премиерът Бойко Борисов призова кметовете да вдигат местните данъци и такси. "Може ли 50 цента да е пътуването с метро в София? Във Виена, Мюнхен таксите са други", заяви Борисов без да отчита, че в тези градове и доходите са други. Той обаче, посочи, че през последните години бяха инвестирани милиони левове в обновяването на автопарка на градския транспорт в столицата. Това стана предимно със средства от европейски програми.

Пълна промяна на таксуването в градския транспорт може да има от 2017 г., съобщи още Фандъкова. Това ще стане с въвеждането на електронна "тикет система". Тогава ще се плаща спрямо времето, за което ползваме градския транспорт. Така, който се вози повече ще плаща повече, а не както е в момента – лев и за една спирка, и за десет.

Разработването и внедряването на новата "тикет система" ще стане от частна фирма, като в момента се подготвят тръжните условия, каза зам.-кметът по строителството Любомир Христов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?