Хелзинкският комитет призова властите да не омаловажават инцидента с Ахмед Доган

Българският хелзински комитет (БХК) изрази в сряда загриженост от политическите коментари, с които нападението срещу Ахмед Доган се определя като "инсценировка" и се омаловажава.

"Това нападение е сериозно посегателство над политически лидер на малцинствена общност и независимо дали мотивите за него са свързани с това, властите са длъжни да държат сметка за възприятието на тази малцинствена общност, която с тревога и усещане за уязвимост ще следи дали законът ще бъде приложен с равна мяра и пълна сила сега", се казва в позицията на неправителствената организация.

Според БХК всяко омаловажаване и изместване на въпроса за нападението, както и всяка солидарност с неговия извършител ще създаде справедливото впечатление за "нечестен" и "нетърпим" двоен стандарт.

Това е нечестно и, съответно, нетърпимо. То е оскърбително за хората, които Ахмед Доган представлява политически, защото, на символно равнище, е отношение към самите тях. Държавата следва да се разграничи на дело от предубедените настроения на една немалка част от обществеността, която активно се зае с изтъкване на други аспекти на случая, за да пренебрегне централния факт - че бе сериозно агресиран лидерът на политическото представителство на значима общност от уязвими граждани с малцинствена идентичност, чиято съвременна история без друго бе тежко белязана от малтретиране от властта", се казва в позицията на БХК.

Организацията напомня, че ако нападението е опит за убийство, то не бива да се квалифицира от прокуратурата като "хулиганство” и "закана”. Първоначално Октай Енимехмедов бе обвинен за опит за убийство, но после обвиненията срещу него бяха преквалифицирани за едро хулиганство и закана за убийство. Причината за това бе, че той заплаши лидера на ДПС с газов пистолет, а експертизата на полицията сочи, че с това оръжие не може да бъде убит човек.

БХК призовава разследващите да съберат и запазят всички доказателства за нападението и припомня, че цялата отговорност е на прокуратурата.

"Властите дължат да отразят по строго законосъобразен и непредубеден начин престъплението, претърпяно от Ахмед Доган, в качеството му на политическо лице на общност на наши сънародници от малцинствен произход, за да докажат, и на тях, и на нас, че България има респект към тях като към пълноправни нейни граждани", се казва в декларацията.

Веднага след атентата от БХК настояха да се разследва и насилието, оказано върху Октай Енимехмедов, който бе бит от делегатите на конференция, въпреки че бе в безпомощно състояние.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?