Хилари Клинтън и Бърни Сандърс с взаимни критики и атака срещу Тръмп

Бърни Сандърс и Хилари Клинтън.

Претендентите за кандидатурата на Демократическата партия за президентските избори в САЩ Бърни Сандърс и Хилари Клинтън си отправиха взаимни обвинения за отношението към имигрантите по време на разпален предизборен диспут. Двамата отправиха и нападки срещу водещия претендент за номинацията на републиканците Доналд Тръмп, пише в. "Вашингтон пост".

Гневната размяна на реплики определи тона на дебатите, при които бяха засегнати вътрешни и международни въпроси, както и разпалващата силни емоции тема за разделянето на имигрантски семейства в резултат на депортиране.

И двамата кандидати обещаха да отидат по-далеч от президента Барак Обама в усилията за защита на имигрантите в САЩ без документи и да им дадат възможност за придобиване на американско гражданство.

Имиграцията е тема, която предизвиква сериозен интерес във Флорида, където се състоя диспутът. Този щат има най-голямо значение в следващия важен етап от изборната надпревара във вторник, когато предстоят гласувания също така в Илинойс, Мисури, Северна Каролина и Охайо, изтъква вестникът.

Никой от двамата кандидати обаче не се осмели да нарече Тръмп "расист".

Клинтън заяви, че е обезпокоена от много неща, казани и отстоявани от милиардера, включително призива му да се забрани на мюсюлманите да влизат в САЩ, и определи тези позиции като "неамерикански".

Сандърс нарече "вулгарно" обещанието на Тръмп да депортира всички 12 милиона имигранти, които са незаконно в САЩ, отбелязва "Вашингтон пост".

Клинтън и Сандърс влязоха в ожесточен сблъсък за имиграционната реформа, здравеопазването и Куба при дебатите, в които претендентите за президентската номинация на демократите се опитаха да спечелят подкрепата на испаноезичните избиратели, посочва в. "Ню Йорк таймс".

Изказванията на двамата имаха различен фокус в зависимост от демографските групи, на които всеки от тях отдава значение в борбата за печелене на гласове.

Клинтън нееднократно обърна внимание на нуждите и грижите на имигрантските семейства и се придържаше към своя ангажимент да "разруши бариерите" в областта на заетостта и жилищата, надявайки се, че тези приоритети ще вдъхновят испаноговорящите и афроамериканците и ще ѝ осигурят категорични победи във Флорида и Северна Каролина.

Посланията на Сандърс, който критикуваше "манипулираната икономика" и "политиката на елита", бяха насочени към либералите, младите хора, белите избиратели от работническата класа и независимите, които може да имат решаващо значение за него в Охайо, Илинойс и Мисури и които са главната му цел следващата седмица, отбелязва "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят