Хиляди почетоха жертвите на арменския геноцид

В церемонията в Ереван се включи и Джордж Клуни

Хиляди хора се събраха в неделя в Ереван край мемориала на жертвите на арменския геноцид през 1915 г. в Османската империя, за да почетат паметта на загиналите.

Пред Вечния огън венци и цветя положиха президентът на Армения Серж Саркисян и върховният патриарх, католикос на всички арменци Карекин Втори. Отслужена бе панихида за убитите, причислени към лика на светците.

"Опитва ли се някой да унищожи цял народ и културата му, това е геноцид. Дошли сме в Армения, от една страна, за да си припомним историята, а от друга, да погледнем в бъдещето", заяви кинозвездата Джордж Клуни, който присъства на церемонията заедно с други участници в Глобалния форум "Срещу престъплението геноцид".

Актьорът отдавна призовава тези масови убийства да бъдат признати за геноцид - те са "част от световната история, а не само мъка за една-единствена нация", заяви холивудският актьор след пристигането си в Армения в събота.

По-късно около 15 000 души се включиха във факелно шествие до мемориалния комплекс. Участниците в демонстрацията символично изгориха турско и азербайджанско знаме.

"Днес, когато скланяме глави в памет на дадените невинни жертви, виждаме изключителното единство на нашия народ, неговата воля да гради свободна, мирна и модерна страна", заяви в традиционно обръщение по случай поредната годишнина от траурната дата президентът Саркисян.

Избиването на повече от 200 арменски интелектуалци на 24 април 1915 г. е смятано за начало на масовите убийства.

През изтеклите години - повече от век, арменците "се възродиха като народ и като държава", "доказаха на себе си и на света, че турската програма за геноцид е претърпяла фиаско", каза Саркисян.

Същевременно "позицията на Турция за отричане на геноцида и враждебното ѝ отношение към всичко арменско остават непроменени", което е "пряко продължение на престъплението вече в наши дни", добави арменският лидер. Той все пак констатира, че има "частични промени в турското общество", което "днес знае повече за своята история, отколкото вчера, а утре ще знае повече, отколкото днес", ако няма репресии и не се потиска свободата на словото в Турция.

Саркисян за пореден път обвини Азербайджан за ескалацията на напрежението в региона.

"Арменците в Карабах няма да бъдат унищожени или насилствено изселени", "няма да допуснем нов геноцид над арменци", увери той.

По-рано този месец се стигна до най-тежката ескалация на насилието между Армения и Азербайджан заради Нагорни Карабах от сключването на споразумение за прекратяване на огъня през 1994 г. Убити бяха около 110 души, сред които десетки арменски войници, както и цивилни.

Нагорни Карабах, населен преобладаващо с арменци анклав в Азербайджан, се отцепи след кръвопролитен конфликт, в който загинаха около 30 000 души, в края на 80-те и началото на 90-те години на ХХ век. Сепаратистката област е поддържана от Армения.

Преди началото на Първата световна война арменското население на Османската империя е наброявало към 2.5 милиона души, припомня ТАСС. В Ереван са останали днес трима души, преживели геноцида от 1915 г., и столичните власти полагат всестранни грижи за тях, цитира агенцията представители на кметството.

Според арменците турците са убили през Първата световна война 1.5 милиона арменски мъже, жени и деца от страх те да не подпомогнат руската армия, навлизаща в Османската империя. Армения определя това клане като геноцид наред с други държави. Турците твърдят, че арменците са тръгнали с оръжие в ръце срещу османлиите, за да подпомогнат руските сили, нахлули в страната. Според турската страна в тези сблъсъци са загинали между 300 хил. и 500 хиляди арменци и горе-долу също толкова турци, напомня АФП.

Споделяне

Още от Свят