Хирурзи от “Софиямед“ трансплантираха палец от крак на ръката на мъж

Хирурзи от “Софиямед“ трансплантираха палец от крак на ръката на мъж

За първи път в България, хирурзите от болница “Софиямед“ извършиха успешна трансплантация на палец, който е трансфериран от крака на ръката на 50 годишен мъж от Павликени. Сложната микрохирургична операция е извършена от доц. д-р Маргарита Кътева, завеждащ Клиника по ортопедия, травматология,хирургия на ръка и реконструктивна хирургия и екипът ѝ в болница “Софиямед“.

Мъжът постъпва в болницата за консултация с известния ортопед, тъй като изгубва ръката си при трудова злополука преди 1 година. Специалистът се съгласява да извърши операцията по изграждане на липсващ палец на ръката, въпреки че до този момент подобна операция не е извършвал друг специалист в страната.

“Когато приех Георги за операция, знаех че тя ще е предизвикателство за мен и екипа ми, тъй като подобна микрохирургична интервенция се прави за първи път у нас. През 1992 година успяхме да трансплантираме втория пръст от крака като палец на ръката на пациент, но не и палец от крака на мястото на премахнат палец на ръката, тъй като за такава операция има специфични показания“, коментира доц. Кътева.

Два екипа прекарват в операционната зала над 10 часа. Трансплантацията на палец от крака е рядко прилаган метод, тъй като палеца служи за опора на тялото и правилната походка.

"Зашихме всички структури, отговарящи за функцията на палеца на ръката, което означава, че след време пациентът ще може да го движи и да има сетивност, така че той да бъде напълно функционално способен“, уточнява доц. Кътева, която е и ръководител на Специализирания център по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в болница “Софиямед“.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?