Ходорковски: В Русия няма да има спокойно предаване на властта

Михаил Ходорковски

Бившият руски олигарх Михаил Ходорковски, опонент на президента Владимир Путин, заяви в понеделник в Ню Йорк, че няма вероятност в Русия да последва спокойно предаване на властта, съобщи Франс прес.

След 10 години, прекарани в затвора за финансови измами, Ходорковски живее в изгнание в Швейцария. Миналия месец той изненадващо заяви, че е готов да поеме кормилото на страната при нужда и при известни условия.

"За него ще е твърде трудно да се оттегли мирно и кротко" от властта, каза Ходорковски, говорейки за президента Путин.

Опозиционерът изрази това мнение пред американския мозъчен тръст Съвет по международни отношения, отговаряйки на въпрос дали е възможно спокойно предаване на властта в Русия.

"Трудно е да си представим силен приемник, за когото да не е необходимо да се отърве от Путин, защото не го ли стори, цялото общество ще помисли, че е само временно на власт. И съм убеден, че Путин го разбира, което не прави по-лесно за него евентуалното решение да се оттегли спокойно", добави Ходорковски.

Има три сценария как да приключи управлението на Путин, заяви Ходорковски миналата седмица пред журналиста от САЩ Чарли Роуз: естествена смърт, заговор в обкръжението му или повторение на революцията от 1917 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят