Холандското правителство подава оставка

Марк Рюте подаде оставката на правителството си.

Холандският премиер Марк Рюте връчи на кралица Беатрикс оставката на правителството си след провала на преговорите за бюджетни съкращения с парламентарния си съюзник - крайнодясната Партия на свободата на Герд Вилдерс, съобщиха световните агенции.

Кралица Беатрикс разгледа молбата и помоли правителството да изпълнява временно задълженията си до предсрочните парламентарни избори, които се очаква да се проведат през септември. Рюте ще говори пред парламента утре, когато ще обсъди временни бюджетни съкращения и ще насрочи нови избори

Преговорите в Холандия по пакета от бюджетни икономии завършиха с провал.

Рюте хвърли вината за провала на преговорите директно върху Герт Вилдерс, без чиято подкрепа дясноцентристкото правителство няма мнозинство в долната камара на парламента. Вилдерс остро критикува Рюте, че се съобразява с препоръките на Брюксел за бюджетни съкращения.

В същото време Амадеу Алтафаж, говорител на еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, определи мерките, предприемани от холандското правителство, като полезни за обществото в страната и съобразени с общата воля на ЕС.

Холандия беше силен защитник за подобряването на финансовата среда и подкрепи правилата на фискалния пакт, посочи той. Десетилетия страната се ползва от улесненията на ЕС, допълни говорителят.

Франс прес отбеляза, че провалът на преговорите по рестриктивната програма в Холандия подлага страната на риск от загуба на максималния ѝ кредитен рейтинг.

Според бивш преподавател в Университета в Амстердам неуспехът на разговорите ще коства на страната рейтинга ѝ ААА. "Лихвените проценти на дълговите пазари ще се увеличат", смята експертът.

Според статистическите данни на Евростат, разпространени в понеделник, Холандия завърши 2011 г. с държавен дълг 65.2% от БВП и с дефицит от 4.7%, тоест и по двата критерия страната надхвърля бюджетните изисквания за членство в ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?