Хора на ГЕРБ влязоха в Националния институт на правосъдието

Висшият съдебен съвет вкара в четвъртък съдийките Мария Кузманова и Светла Петкова като свои представители в Управителния съвет на Националния институт на правосъдието (НИП). Двете са представители на Народното събрание във ВСС, което ги излъчи по предложение на ГЕРБ.

Кузманова и Петкова надделяха в оспорвано гласуване над Калин Калпакчиев (съдия, член на Съюза на съдиите в България) и Румен Георгиев (представител на следователите във ВСС). Това гласуване за пореден път затвърди превеса на лобито около ГЕРБ и председателя на Върховния административен съд Георги Колев във ВСС.

Гласуването на новите членове на УС на института може да разшири фронта на конфликта между доминиращото лоби в съдебния съвет и Съюза на съдиите в България, защото повечето от постоянните преподаватели в НИП са и членове на съдийския съюз.

Членовете на управителния съвет нямат право да се месят в оперативното ръководство на института, но могат да оказват натиск върху съставянето на учебните програми и избора на преподаватели.

Споделяне

Още по темата

Още от България