Временният шеф на ВКС няма да оттегля номинациите за Националния институт на правосъдието

Съдиите Галина Захарова, Албена Бонева и Валя Алексиева бяха избрани от колегите им

Таня Райковска. Снимка: БГНЕС

След публикацията на Mediapool в сряда, че временно изпълняващият функциите на председател на Върховния касационен съд (ВКС) Таня Райковска възнамерява да оттегли две от определените номинации на съда за членове на Програмния съвет на Националния институт на правосъдието (НИП), от пресцентъра на ВКС бе изпратено опровержение, от което става ясно, че промени няма да има.

Според информирани източници на Mediapool изпълняващият функциите председател на ВКС е взела еднолично решение да оттегли кандидатурите на съдиите Галина Захарова и Албена Бонева, излъчени с решения съответно на общите събрания на Наказателната и Гражданската колегия в съда.

Впоследствие Таня Райковска е помолила представителя на Висшия съдебен съвет (ВСС) в НИП Светла Петкова да оттегли точката с номинациите им от дневния ред на последното заседание на Управителния съвет на института. И.ф. председателят на ВКС е одобрила единствено кандидата на Търговската колегия в съда – Валя Алексиева, разказаха източници на Mediapool.

В магистратските среди това решение е предизвикало недоумение, тъй като кандидатурите на Галина Захарова и Албена Бонева отговарят напълно на професионалния профил за подобни позиции, а и те са сред основателите на НИП и се ползват с безспорен авторитет сред гилдията.

Според магистрати другият проблем, свързан с решението е, че броени дни след спорното от законова гледна точка назначение на Таня Райковска за временно изпълняващ функциите на председател на ВКС, тя демонстрира, че вече се изявява като титуляр, който няма намерение да се съобразява особено с мнението на редовите съдии.

Това е демонстрация, че тя няма намерение да се придържа към демократичните принципи в работата си и да зачита нагласите на магистратите за превръщането им във фактор на съдебното самоуправление, коментират източници от гилдията. В момент на изострена чувствителност към процесите в съдебната система, подходът на Таня Райковска при определянето на представители на ВКС в Програмния съвет на НИП се разглежда като знаков за отношението ѝ към мнението на реформаторски настроените съдии.

Решението на считаната за фаворит на мнозинството във ВСС за председател на ВКС може да се тълкува и като знак, че представителите на лобито около главния прокурор Сотир Цацаров във ВСС възнамеряват да установят все по-голям контрол над обучението на младите магистрати, коментираха източниците на Mediapool.

В писмото, изпратено до редакцията от пресцентъра на ВКС, по никакъв начин не се коментира намерението на Таня Райковска да оттегли номинациите на съдиите Захарова и Бонева. В него е изложена процедурата, по която са излъчени и утвърдени кандидатурите, което стана при председателството на досегашния шеф на ВКС проф. Лазар Груев. Председател на Управителния съвет на НИП по право е председателят на Върховния касационен съд.

Ето пълния текст на опровержението, изпратено до Mediapool:

"Изпълняващият функциите на председател на ВКС г-жа Таня Райковска не участва в работата на УС на Националния институт на правосъдието. Към нея не са били отправяни искания за потвърждение или оттегляне на представени кандидатури за представители на съда в Програмния съвет на института.

По изрично разпореждане на бившия председател Лазар Груев кандидатурите на посочените съдии са предложени и гласувани на общо събрание на колегиите – наказателна, гражданска и търговска, след което имената на избраните са били изпратени с писмо до НИП на 7 ноември 2014 г.

Журналистическата етика изисква да се поиска информация и от и.ф. председател на ВКС г-жа Райковска по случая."

Споделяне

Още по темата

Още от България