ВСС прави нов опит да избере шеф на Върховния касационен съд на 29 януари

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще направи нов опит да избере председател на Върховния касационен съд на 29 януари, решиха в четвъртък кадровиците на Темида. Така, на практика, съветът ще избегне вероятността действията му по този ключов избор да бъдат анализирани в следващия доклад на ЕК, който предстои да бъде огласен в след средата на януари догодина.

Членовете на ВСС не успяха да изберат наследник на Лазар Груев, тъй като на вота на 25 септември никоя от двете кандидатки – Павлина Панова и Таня Райковска, не успя да събере необходимите ѝ за избор 17 гласа. Близо месец и половина по-късно съветът така и не сметна за необходимо да открие нова процедура за ключовия конкурс.

"Висшият съдебен съвет първо трябва да изгради консенсус за успешния кандидат за председател на Върховния касационен съд и тогава да открие процедурата за избор. Иначе рискуваме отново да няма избран кандидат", бе единственият коментар за причините за това забавяне, даден от члена на съвета Милка Итова пред Mediapool на 24 октомври.

Според хронограмата за избор на председател на ВКС, която бе приета на заседанието на ВСС в четвъртък официалният старт на процедурата ще бъде обявен на 20 ноември, когато изтича и мандатът на Груев. В следващите две поредни заседания членовете на ВСС ще трябва да внесат кандидатури за поста – на 27 ноември и 4 декември.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?