Mнозинство във ВСС безпардонно лансира Таня Райковска за шеф на ВКС

Тя бе избрана за временен ръководител и получи нечестно предимство пред Павлина Панова

Mнозинство във ВСС безпардонно лансира Таня Райковска за шеф на ВКС

Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) безпардонно избра в четвъртък Таня Райковска за временен шеф на Върховния касационен съд. С 14 гласа “за” ВСС взе поредно си спорно от законова гледна точка решение, но успя да спечели предимство за своя фаворит за постоянен шеф на ВКС. Вече е почти сигурно, че на 19 януари Райковска отново ще се изправи срещу Павлина Панова за ключовата позиция. Техният сблъсък в края на септември не доведе до успешен избор.

Изборът за шеф на ВКС се наблюдава изкъсо от Европейската комисия, но Висшият съдебен съвет прави всичко по силите си докладът за България да бъде силно негативен. Проблемът с назначението на Райковска е предизвикан от тежкия сблъсък с разпоредбите на Закона за съдебна власт. Според закона по-старшият заместник-председател е Красимир Влахов, който трябваше да бъде избран за временен шеф. За него обаче гласуваха само седем членове на съвета.

Изборът на мнозинството предизвиква още по-тежък морален проблем. Вече е почти сигурно, че Таня Райковска отново ще бъде издигната за постоянен шеф на съда. Лансирането ѝ за временен шеф слага всички механизми за вътрешен контрол върху съдиите в ръцете на единия кандидат. Това ще осуети всякакъв опит на част от върховните съдии да застанат зад кандидатурата на нейния конкурент Павлина Панова, която има подкрепата на малцинството в съвета.

Mediapool описа подготвения скандал още в началото на ноември. Развитието на ситуацията показва ясно, че предстои нова битка за шефското място между двамата заместник-председатели – Таня Райковска и Павлина Панова. През септември ВСС не успя да избере победител измежду тях.

Цацаров сега не се обади

По време на дебата за назначението на Райковска за временен шеф,  мнозинството в съвета напълно умишлено пропусна моралния аргумент срещу нея – нечестното предимство пред Панова. Главният прокурор Сотир Цацаров също се е обявявал срещу подобни практики, но сега не се обади.

В началото на 2013 година Сотир Цацаров назначи за и.д. шеф на Софийската градска прокуратура тогавашния върховен прокурор Евгени Диков, защото той нямаше да се кандидатира за шеф на тази прокуратура. Цацаров тогава каза: “"Винаги, когато някой изпълнява функциите на административен ръководител по някакъв начин даваме една крачка напред, ако този и.д. е кандидат. Нека на бъдещите кандидати да дадем равен старт".

Тогава мнозинството във ВСС прие тези аргументи, но съветът често е давал поводи да бъде обвиняван в двоен стандарт.

Символика

Издигането на кандидатурата на Таня Райковска за временен шеф на ВКС бе пропито и със символика. Светла Петкова започна да обяснява високите професионални и нравствени качества на Райковска сякаш официално я издига за председател на върховния съд.

Калин Калпакчиев възрази, че и тримата заместници на Лазар Груев притежават тези качества, а и няма нужда Таня Райковска да бъде представяна по този начин. “Ние просто трябва да спазим закона”, каза Калпакчиев. Той допълни, че законът изисква за временен шеф да бъде назначен Красимир Влахов, защото той е най-старшият заместник, а и най-вероятно няма да се кандидатира за шеф.

“Преди ден дадохме един лош сигнал, нека не даваме и днес лош сигнал, че това вече ще е фатално”, призова Калпакчиев. Той имаше предвид поредното налагане на компрометираната електронна система за гласуване на ВСС, чрез която ще се проведе избора за шеф на ВКС.

“Дебатът е абсурден - да спазим или да не спазим закона. Нямам обяснение за случващото се”, каза Калпакчиев, който е сред привържениците на Павлина Панова.

Досегашният председател на ВКС Лазар Груев, който за последен път участва в заседание на ВСС, призова да се спази закона, но това не се случи.

Случилото се в четвъртък предпоставя огромния скандал, който се очаква на 19 януари, когато ще се проведе същинският избор на нов шеф на върховния съд. Сега Таня Райковска се подкрепя от 14-15 членове на ВСС, което не е достатъчно за нейния избор за постоянен председател. Ако тогава тя събере 17 гласа, това ще означава, че е имало силен натиск върху определени членове на съвета, за да обърнат вота.

Споделяне

Още по темата

Още от България