Хората на Инокентий: Ако ни върнат в храмовете, ще преговаряме с Максим

Давам дума, че ако утре ни върнат в храмовете, още на другия ден сядаме на масата за преговори с хората на дядо Максим за единство на църквата, но не преди това. Това заяви във вторник представителят на привържениците на дядо Инокентий отец Камен Бараков.

Няма да се покаем, няма да влезем в синода на Максим, но ще седнем на равноправни разговори с цел единството на църквата, защото разбираме, че това разделение не е продуктивно, допълни Бараков.

За първи път привърженици на така наречения "алтернативен синод на дядо Инокентий" взеха публично отношение по решението на Европейския съд за правата на човека, който даде тримесечен срок на привържениците на Максим и на неговите противници да се разберат за църковните храмове и манастири, откъдето противниците на Максим бяха изгонени с помощта на полицията и прокуратурата през 2004 г.

Съдът в Страсбург се произнесе за недопустимост на намесата на държавата в църковните дела и нарушаване на правото на вероизповедание, като са изгонени от храмовете противниците на Максим. Това решение предизвика острата реакция на синода на Българската православна църква, а държавни институции като президента и ръководители в парламента безпрецедентно се обявиха срещу решението на съда, подлагайки на съмнение компетентността му и обвинявайки го, че се намесва в делата на църквата.

Европейският съд даде тримесечен срок на държавата да реши казуса с нарушените човешки права. Срокът изтича на 22 април.

По повод на призива на синода на Максим към хората на Инокентий да се "покаят", главният секретар на нерегистрирания синод епископ Гервасий каза, че не са извършили нито канонични, нито чисто човешки нарушения, за да се покаят. Единственият ни грях, може би, е този, че не сме получили благословията на Максим, посочи той. По думите на Гервасий, разделението в българската църква не е канонично, а е административно.

Според отец Бараков "трябва да се изчистят и отношенията с Руската църква". "Ние няма да търпим те да се отнасят към нас като към колониална църква и държава", каза той. Преди месец президентът Първанов се срещна в Москва с руския патриарх Кирил и го помоли "да съдейства" за решаване на църковния спор в българската афтокефална църква, като се обърне към съда в Страсбург.

Бараков определи и свиканата по инициатива на Максим среща на на поместните църкви в София като "чист църковен Варшавски договор, тъй като това са църкви, които се издържали повече от Руската православна църква". Срещата на поместните църкви излезе с призив българската държава да обжалва решението на съда в Страсбург на по-висока инстанция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?