Хората на Янев и БСП останаха без ръководни постове в НС

Хората на Янев и БСП останаха без ръководни постове в НС

Депутатите от разпадналата се парламентарна група на РЗС официално вече са освободени от заеманите от тях постове в парламентарните комисии. Това съобщи в началото на пленарното заседание в четвъртък зам.-председателят на НС Лъчезар Иванов.

Така въпреки заканите на лидера на РЗС Яне Янев, че няма да сдаде ротационното председателство на антикорупционната комисия, той вече е отстранен. Мястото му заема депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров.

Атанас Семов вече не е зам.-председател на парламента от квотата на РЗС.

Димитър Чукарски е отстранен като председател на комисията по външна политика и отбрана, а Тодор Великов е снет от поста зам.-председател на комисията по труда и социалната политика.

Марио Тагарински, депутатът, заради който се разпадна групата на РЗС, вече не е зам.-председател на икономическата комисия.

По правилник депутатите от РЗС, които стават независими, могат да бъдат членове на парламентарни комисии, но за целта трябва да бъде взето решение от самите комисии за всеки конкретен случай.

За разлика от РЗС, които бяха освободени от ръководни постове въпреки волята им, но в съгласие с парламентарния правилник, представителите на Коалиция за България напуснаха доброволно шефските си места, в знак на протест срещу смяната на колегата им Емилия Масларова като председател на социалната комисия.

Ангел Найденов, Любен Корнезов, Румен Петков, Румен Овчаров, Петър Мутафчиев, Евгений Желев и Меглена Плугчиева напускат съответно заместник-председателските си постове в комисиите по отбрана и външна политика; по правни въпроси; по регионална политика; по бюджет и финанси; транспорт; здравеопазване и по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

Съюзниците на БСП от предишната власт ДПС не се солидаризираха с протеста и остават по местата си.

Парламентаризмът погазен с "милиционерски ботуш"

Лидерът на РЗС Яне Янев изрази бурно възмущение от загубените позиции в ръководствата на комисии. "За пореден път станахме свидетели на грубо погазване на правилника на парламента и конституцията. С типичен милиционерски ботуш представителите на ГЕРБ погазиха българския парламентаризъм и доказаха, че нищо демократично не са усвоили", заяви той на брифинг в НС.

"Това грубо погазване с милиционерски ботуш при неграмотност, демонстрирана от водещия на заседанието, показва, че тези хора са решили на всяка цена с недемократични средства да въведат еднопартиен и едноличен режим на управление. Това е много лош знак, който няма аналог в нито една европейска държава", добави той.

"Избирането и освобождаването във всички държавни и местни структури става по един и същ ред. Те не само, че погазиха правилника, но не ни дадоха дори възможност за обяснение, така както ясно и категорично е обяснено в правилника. Дори и в най-диктаторските и сатрапски режими, дори по времето на Народния съд са давали възможност на осъдените да произнесат по едно последно изречение”, коментира още Янев.

Той нападна новоизбрания шеф на антикорупционната комисия Димо Гяуров, че е отменил насроченото за четвъртък заседание. Гяуров каза, че иска да "огледа ситуацията, свързана с деловодството и с документацията". Не мога да работя в комисията, без да съм приел по съответния ред документите, голямата част от които представляват класифицирана информация, посочи той. 

Яне Янев обаче заподозря, че отстраняването му от ръководството на комисията е свързано с една от точките в отложеното заседание, свързана с декларациите за конфликт на интереси на 14 министри.

В отговор Димо Гяуров коментира, че действително има известно закъснение от страна на някои министри да попълнят декларациите си, но едва ли става дума за субективна вина, а най-вероятно за грешка в администрацията. Той успокои, че  "така или иначе, ако има нещо подобно, във всички случаи следва да бъде гледано, независимо дали днес, утре или вдругиден".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?