Янев към Борисов: Искаме си групата или минаваме в тежка контраатака

Янев към Борисов: Искаме си групата или минаваме в тежка контраатака

След "спешна“ среща с министър-председателя Бойко Борисов, лидерът на "Ред, законност и справедливост“ Яне Янев обяви в понеделник, че до сряда 9.00 часа дава срок на управляващите "групата на РЗС да бъде възстановена“. На брифинг в централата на партията, който Янев прекъсна за 6 -минутен телефонен разговор с Борисов, беше декларирано още, че "друг изход освен възстановяване на групата няма“ и "всички останали решения и предложения са неприемливи“.

"Имаме потенциала и можем да проведем тежка контраатака“, закани се Янев.

В петък депутатът от РЗС Марио Тагарински подаде молба за напускане на ПГ на РЗС и така тя е заплашена от разпад, след като в нея остават 9 народни представители. Единственият начин да се запази групата е, ако Тагарински реши да остане в нея или ако напусне парламента и на негово място влезе следващият от листата на РЗС.

"Действия вътре и извън страната"

В отговор на отправените от Янев закани, Борисов заяви: "Всеки, който ме познава, знае, че при мен думата ултиматум не върви“. Той съжали, че изобщо се е намесил в проблема с разпадането на ПГ на РЗС. "Аз съжалявам, че трябва да бъда намесен. Утре някой може да поиска да се разведе и да дойде и да ми каже да му върна жената“, коментира премиерът.

По-рано Яне Янев отказа пред репортери всякаква информация за двата си разговора с Борисов. Отбеляза само, че след като в сряда разберат дали групата им ще просъществува, ще "оповестят“ доста неща. "Премиерът се ангажира да съдейства, доколкото са му възможностите“, за разрешаване на проблема, коментира Янев, като допълни, че премиерът е бил "добронамерен и е дал положителен знак спрямо РЗС“.

По думите на Янев на срещата, в която са участвали и други представители на РЗС, е бил поставен "ребром и по категоричен начин въпросът дали ГЕРБ се нуждае от подкрепата на РЗС, дали уважава дясно-консервативния проект на България и се съобразява с позициите на партията във вътрешен и международен аспект“. Какво е отговорил точно Борисов обаче засега остава неизвестно.

Янев предупреди, че ако до 9 ч. в сряда групата му не бъде възстановена, РЗС е готова да организира "действия вътре и извън страната“. "Едва удържаме нашите структури да не тръгнат към София“, изтъкна той, като подчерта, че партията е на "200 000 български граждани“, гласували за нея.

След това изявление Янев прекъсна пресконференцията с думите, че по телефона го търси премиерът. По време на разговора от устата на Янев се чуваха само фрази от рода на "добре, да, ще го направя, разбрах, ще го анонсирам и пр.“.

Не е ясно какъв е пазарлъкът между Янев и Борисов, след като досега премиерът и хората му твърдят, че нямат никаква намеса в решението на Тагарински да напусне РЗС, а от ГЕРБ казаха, че не смятат за необходимо да приемат исканата от РЗС специална поправка в парламентарния правилник, допускаща парламентарна група от 8 човека. В петък, след като разбраха за напускането на Тагарински, РЗС обявиха, че той е само "инструмент" за готвена репресия срещу партията и обвиниха ГЕРБ в "ченгеджийски терор".

Борисов: Очакванията на Янев към мен са "прекомерни"

Бойко Борисов заяви в понеделник, че не знае защо Тагарински е напуснал РЗС и че не носи отговорност за това решение. "Това е все едно от болната на здравата глава да прехвърлиш вината!", каза премиерът и добави, че няма да се занимава с "конструиране на групи".

"Всеки човек в държавата търси контакти с мене", продължи той и уточни, че има диалог с Яне Янев, но очакванията му са прекомерно големи. "Какво очакват от мене? Сега да тръгна и един по един всеки депутат, който е тръгнал да бяга от група да го връщам обратно?! Съжалявам, че така се поставят нещата", каза Борисов.

Той не коментира възможността да накара ГЕРБ и подкрепящите го групи да променят правилника на НС така, че групата на Янев да продължи да съществува с по-малко депутати.

На въпрос дали Тагарински е отправил към него искане за охрана, Борисов отговори, че "вече всички искат охрана и се плашат за живота си". Според него "те си създават конфликти и после искат охрана". За живота на Марио Тагарински, опасност няма, смята премиерът.

"Странни неща"

"Неоткриваемият" досега Тагарински проговори в понеделник. Пред БНР той заяви, че самостоятелно е взел решението си да напусне РЗС и че бил разочарован от политиката, която води Яне Янев. Аз съм отворен да седнем и да говорим, но не под заплахите на ултиматуми, добави той.

"Нищо трагично не се е случило, някой ще загуби някаква привилегия" като персонален автомобил и секретарка, коментира Тагарински. Засега той смята да остане в НС като независим депутат.

Преди това зам.-председателият на РЗС Димитър Абаджиев призова Тагарински "или да оттегли заявлението си за напускане на ПГ на РЗС, или да напусне парламента“. "Искаме си групата, искаме си мандата, който той държи“, заяви Абаджиев, който подчерта, че влизането на Тагарински в Народното събрание е под негова протекция.

Абаджиев каза още, че от юридическа гледна точка ПГ съществува, тъй като не е официално обявено в пленарна зала от председателя на НС напускането на Тагарински. Това най-вероятно ще стане в сряда, ако дотогава той не се откаже.

Нито Абаджиев, нито Янев обаче пожелаха да кажат какви "странни неща“ е поискал Тагарински от Борисов, с когото е разговарял по телефона в събота по обед.

Стана ясно обаче, че Тагарински след това е получил охрана, тъй като го било страх "от избирателите на РЗС“.

"Искаме на всяка цена групата да бъде възстановена и така, както някои хора са убедили Тагарински да напусне, сега да го убедят за действия в обратна посока“, каза лидерът на РЗС.

От своя страна зам.-шефът на парламента от квотата на РЗС Атанас Семов обясни, че на срещата с премиера са поискали гаранции, че "ГЕРБ и лично министър-председателят не стоят зад този политически театър“.

Янев няма да спре да атакува Първанов

По отношение на позицията им към президента Георги Първанов, която миналата седмица стана повод за напрежение между РЗС и ГЕРБ при гласуването на бюджета, Яне Янев трикратно повтори, че "РЗС няма да спре да атакува Първанов, който е опасен фактор и подмолно и задкулисно продължава да режисира редица процеси“. "Ще играем ва банк и ще стигнем докрай“, закани се Янев.

"Не искам, когато атакувам президента Първанов, той да се обажда на премиера и да му казва "това не е ли ваша обща атака“, коментира още Янев.

Той прогнозира, че на следващите парламентарни избори партията му ще е "победител“ и именно заради това целта в момента е тя да бъде смазана. "Партията не се интересува от материалното, возя се на мерцедес, навъртял 450 000 км., ако трябва ще се кача на един от моите коне и пак ще тръгна из страната при избирателите си“, декларира той.

ДСБ: Няма основания да променяме правилника на парламента

Не виждаме никаква причина в момента да се променя правилникът на парламента, коментираха от ДСБ случващото се с РЗС и искането им парламентарна група в Народното събрание да се състои от осем души или с двама по-малко от сега.

В понеделник зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова направи уговорката, че няма да коментира случващото се в групата на Яне Янев, но отбеляза, че от ДСБ са настоявали за ограничаване на "политическото номадство" в НС и в момента правилникът не позволява това движение. По думите ѝ принципната
позиция трябва да бъде принципна във всеки един момент и да не става конюнктурна.

По думите ѝ още в началото на работата на парламента е станало ясно, че рискът за малките групи при напускане на техни членове е по-голям. Правилникът обаче не трябва да се променя, защото номадството в предишния парламент отврати хората от парламентаризма, смята Михайлова.

Споделяне

Още по темата

Още от България