Хората с увреждания излизат на протест заради реформата на ТЕЛК

Хората с увреждания излизат на протест заради реформата на ТЕЛК

Организации на хората с увреждания излизат на протест в началото на април заради подготвяната реформа в областта на медицинската експертиза, т. нар. ТЕЛК, съобщи БТА.

Причината за протестните действия е, че предвижданите законодателни промени ще доведат до отнемане правото на инвалидна пенсия на близо 150 хил. български граждани, според представителните организации.

Основните искания на организациите са концепцията за експертиза на работоспособността да бъде преработена съвместно с национално представителните организации. Те настояват още за обвързване на социалните плащания с линията на бедността или минималната работна заплата, както и да се подобри ефективността на изразходвания публичен социален ресурс.

Организациите искат да се ограничат и преустановят корупционните практики при определяне на вида и степента на увреждане на едно лице.

В протестна нота до социалния министър Бисер Петков организациите са представили своята позиция за реформата и въпросите, на които искат да им бъде отговорено.

"Искаме отпадане на термина "определяне на работоспособност" и категорично не искаме разделяне на медицинската експертиза, смятаме, че тя трябва да се осъществява от един мултидисциплинарен орган", казаха представители на организациите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?