Бисер Петков: Реформата в ТЕЛК не цели отнемане на права, а повече справедливост

“Всички са съгласни, че от осигурителната система неправомерно се ползват права от хора със завишена неработоспособност“

Бисер Петков

Концепцията за реформа на медицинската експертиза и експертизата на работоспособността няма за цел да отнема придобити права. Целта е средствата, които се насочват за интеграция на хората с увреждания и за инвалидни пенсии, да останат за тях, но да се разпределят по-справедливо към хората, които имат най-голяма нужда. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в сряда пред Нова телевизия.

В последните седмици подготвяната още от миналото правителство реформа в експертизата на работоспособността отново е източник на критики и напрежение сред организациите на хората с увреждания, които подготвят протест. Засега реформата е разписана само на ниво концепция и е внесена за обсъждане в парламента, но хората с увреждания смятат, че промените целят отнемане на права с цел да се пестят бюджетни средства.

Според социалния министър обществото ни е с изострена чувствителност към несправедливостта във всичките ѝ форми, но отхвърли като погрешна тезата на хората с увреждания, които се притесняват, че новата концепция ще ги лиши от средства.

“Предложението в концепцията е да се обособи експертиза на работоспособността, защото тя сега е част от медицинската експертиза. Сега в момента ТЕЛК-овото решение е универсален ключ към всички права, които законодателството ни дава на хората с увреждания”, посочи Петков.

Той заяви, че става въпрос за нов подход, в който водещо е “социалното”. “Този подход се базира на класификация на Световната здравна организация. В него водеща е социалната оценка, а именно доколко едно лице с увреждания може да живее функционално и да полага труд“, поясни той.

Петков коментира, че трябва да има по-справедлив подход при разпределението на ресурса, който се изплаща на хората с увреждания.

“За изплащане на инвалидни пенсии сумата е 1 млрд. 760 млн. лева. Всички са съгласни, че от осигурителната система неправомерно се ползват права от хора, на които процентът им на трайно загубена работоспособност, е завишен”, посочи Петков.

“Това, което защитавам като теза е, че средствата, които се насочват за хората с увреждания, трябва да останат за тях, но с реформата, която предлагаме целта е да се разпределят по-справедливо”, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?