mediapool.bg Ти си това, което четеш

Разногласия сред управляващите за реформата в ТЕЛК

Патриотите искат експертизата на трудоспособността да остане в една комисия
14:16 | 02 ноември 2017 | 2 коментара

Обединените патриоти обявиха, че подкрепят да има една комисия с медицински и социални експерти за оценка на трудоспособността, а не две отделни, както предвижда подготвяната реформа в освидетелстването. Това стана ясно в четвъртък след среща на депутати от ОП с представители на организациите на хората с увреждания.

"Не може да разхождаме хората с увреждания от инстанция на инстанция", коментира зам.-председателят на групата на Патриотите Искрен Веселинов.

"Имаме съмишленици в тяхно лице, защото те са също толкова заинтересовани от това да има контрол, да се получава помощ само от реални инвалиди и тази помощ да бъде адекватна", каза Веселинов.

Така се оказва, че представителите на управляващите са на различни позиции за начина, по който да се осъществи реформата в експертизата на работоспособността, тъй като намеренията на социалното министерство и в този, и в предишния кабинет "Борисов", са оценката да бъде правена от две комисии

От два месеца подготвяната от управляващите реформа в медицинската експертиза на трудоспособността и инвалидните пенсии отново е източник на напрежение сред лекари и хора с увреждания.


Философията на промените е медицинската експертиза, която се прави от сегашните трудово-експертни лекарски комисии (ТЕЛК), вече да не води след себе си автоматично до отпускането на пенсии и други социални придобивки. Вместо това, втора - социална комисия към НОИ, ще преценява дали и какви социални придобивки да бъдат отпуснати на конкретния човек, според това дали може да работи или не.

Хора с увреждания обаче са притеснени, че основната философия на подготвяните промени е да бъде намален броя на инвалидните пенсии, без да са разписани мерки и да се дават гаранции, че на хората с увреждания ще бъдат предложени подходящи форми на заетост.

Депутатът Калин Поповски от ОП коментира, че според неговата формация хората с трайни увреждания не трябва да имат срочни телкови решения.

"Няма смисъл през 2-3 години тези хора да ги разхождаме отново до медицинските комисии, при положение, че човек е загубил крак или ръка например", посочи той.

Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България, декларира, че хората с увреждания категорично подкрепят онези, които са влезли в системата на подпомагане без да отговарят на необходимите медицински критерии, да бъдат изхвърлени. "Всякаква корупция в тази сфера трябва да бъде пресечена един път завинаги", каза той.

Още по темата
Още от България